Εκλογές στην Τουρκία: Πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52%

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 99,80% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52.14% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,86 %, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85,70%.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικράτησε σε 52 εκλογικές επαρχίες έναντι 29 του αντίπαλού του και έλαβε 27.680.758 ψήφους ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 25.404.543.

Παρόλο που σήμερα ήταν μια βροχερή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη

οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαϊου και στις 28 Μαίου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία

Supporters take to the streets across Türkiye as Turkish President Erdogan leads in runoff presidential vote pic.twitter.com/NmYr0vQ3yq

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 28, 202322:00 Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ερντογάν, λέγοντας ότι η νίκη του είναι απόδειξη ότι ο τουρκικός λαός εκτιμά το ανιδιοτελές έργο και την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.

″Η εκλογική νίκη ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκικής Δημοκρατίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύσετε την κρατική κυριαρχία και να ασκήσετε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”, ανέφερε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

″Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς”, δήλωσε ο Πούτιν.

21:55 Κιλιτσντάρογλου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη Δημοκρατία

Ο Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές έδειξαν τη βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνια. Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρια και ευημερία» είπε μετά την ήττα του στις τουρκικές εκλογές ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ενώ συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων:

«Τώρα θέλω να σας ζητήσω κάτι: Για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, για τον αγρότη και τον βιοτέχνη μας, να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών.

Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε επίσης την εκλογική διαδικασία ως την πιο άδικη των τελευταίων ετών.

″Όλα τα μέσα του κράτους κινητοποιήθηκαν για ένα πολιτικό κόμμα και εναποτέθηκαν στα πόδια ενός ανθρώπου”, δήλωσε ο ηγέτης του CHP.

Πρόσθεσε: ”Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επικεφαλής της Συμμαχίας του Έθνους, τις οργανώσεις τους, τους ψηφοφόρους μας και τους πολίτες που προστάτευσαν τις κάλπες και πολέμησαν ενάντια σε αυτές τις ανήθικες και παράνομες πιέσεις”

Basın Açıklaması https://t.co/mULmh9GLsR

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 28, 2023

21:28 Mειωμένη η προσέλευση των ψηφοφόρων στις περιφέρεις όπου επικράτησε η αντιπολίτευση στον Α′ γύρο 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν συνολικά χαμηλότερη σε αυτές τις εκλογές, αλλά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η προσέλευση μειώθηκε αρκετά στις μεγάλες πόλεις, όπου ο Kιλιτσντάρογλου θα ήλπιζε να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη, και στις νοτιοανατολικές περιοχές με κουρδικό πληθυσμό. Στις επαρχίες που κέρδισε ο Ερντογάν δεν παρατηρήθηκε τόσο δραματική πτώση.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία μέσω του Anadolu:

Κωνσταντινούπολη

1ος γύρος: 90,5%
Γύρος 2: 87,2%

Σμύρνη

Γύρος 1: 90,2%
Γύρος 2: 87,19%


Άγκυρα

Γύρος 1: 91,2%
Γύρος 2: 87,9%

21:22 Πανηγυρισμοί υποστηρκτών Ερντογάν για τη νίκη

20: 56 Η ομιλία του Ερντογάν στους υποστηρικτές του

20: 38 Νικητής των εκλογών ο Ερντογάν παρά την απώλεια των μεγάλων πόλεων

20: 28 Ο Ερντογάν ανακηρύσσει τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία

″Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την εύνοια του έθνους μας”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Kısıklı'dayız.

Keywords
Τυχαία Θέματα