Energizing Greece: Ψηφιακή επανάσταση φέρνει η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για όλους

Oι ιδρυτές του Energizing Greece Συμεών Τσομώκος και Κέλλυ Μαυρομάτη 

Επιχειρηματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους, υπουργοί της κυβέρνησης, σημαντικές προσωπικότητες και εξέχοντες thinkers ήταν μεταξύ των ομιλητών του 4ου ολοήμερου συνεδρίου Energizing Greece με τίτλο «Think, Plan, Focus- The Financial Summit», που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στο Καστρί με την HuffPost να είναι Χορηγός Επικοινωνίας.

Η κ. Κέλλυ Μαυρομάτη
με τον Διευθυντή της HuffPost Greece κ. Μανώλη Κτιστάκη.

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι ομιλίες, αφορούσαν κάθε τομέα ενδυνάμωσης της Πολιτικής, Επιχειρηματικής, Ακαδημαϊκής δράσης, με στόχευση στο ρόλο της Οικονομικής Ηγεσίας, της σημασίας της και της επίδρασης της στηνπορεία προς το μέλλον.

Ερχεται ο ψηφιακός βοηθός

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να υποστηρίζει ότι σύντομα η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις πιο ψηφιοποιημένες χώρες στην Ευρώπη. 

Ήδη στο gov.gr οι πολίτες έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε 1.600 υπηρεσίες του δημοσίου, με τον υπουργό να προαναγγέλλει την ψηφιοποίηση και άλλων ενώ ο «ψηφιακός βοηθός» αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη βδομάδα.

Μιλώντας στο 4ο συνέδριο Energizing Greece «Think Plan Focus» ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην νέα υπηρεσία του «ψηφιακού βοηθού», μέσω το οποίου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρίσκει απαντήσεις σε εξατομικευμένα ερωτήματα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, θα απαντά σε ερωτήσεις όπως «είμαι 45 ετών και κάτοικος εξωτερικού, πόσος είναι ο χρόνος στράτευσης μου» ή «είμαι μητέρα ανήλικου τέκνου, πότε έχω δικαίωμα υποβολής σύνταξης» κ.λπ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι στόχος είναι η ανταλλαγή των δεδομένων που έχουν στην κατοχή τους οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε όλα τα στοιχεία του κάθε πολίτη να είναι σε μια κοινή βάση και να μην χρειάζεται η προσκόμιση εγγράφων και πιστοποιητικών.  

.

«Θέλουμε να απαλλαγούμε από την γραφειοκρατία και να κάνουμε την καθημερινότητα του πολίτη εύκολη όταν έρχεται σε επαφή με το Δημόσιο» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά, με διαφάνεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Έτσι, στο επόμενο διάστημα θα ψηφιοποιηθούν πάνω από 600.000 σελίδες του Εθνικού Κτηματολογίου, ιατρικοί φάκελοι ασθενών αλλά και νομικές υποθέσεις ώστε οι δικαστές να έχουν αμέσως πρόσβαση σε αυτές και να εξοικονομείται χρόνος.

Η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανία

Στο ίδιο συνέδριο, το παρών έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας.

.

Θέτοντας τους στόχους του στο υπουργείο, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομία θα προχωρούν παράλληλα μέσα από σημαντικά έργα που προωθεί η κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι η ώθηση στον τομέα της βιομηχανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα εκτός από την βαριά βιομηχανία του τουρισμού διαθέτει και βιομηχανία που αποτελεί το 11% του ΑΕΠ της χώρας».

Συγκεκριμένα ανέφερε την αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου τα οποία βρίσκονται σε εντυπωσιακά ανοδική πορεία, αλλά και ελληνικές βιομηχανίες που διαπρέπουν στο εξωτερικό όπως η Βιοχάλκο και ο μυτιληναίος.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει 150 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιαγωγών (design centers), μετάλλων και τροφίμων ενώ θα συμβαδίσει την έρευνα με την καινοτομία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργειακή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι γίνονται γρήγορα βήματα ώστε η χώρα να αποτελέσει ενεργειακό πόλο στην Ευρώπη και να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της σε πράσινη ενέργεια.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αύξηση των  ΑΠΕ, που αποτελούν σήμερα το 50% της ενέργειας από 30% το 2019, όσο και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο (που έχει ξεκινήσει) αλλά και χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στην θετική πορεία της οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα που είναι προ τον πυλών, την ενίσχυση και ανεξαρτητοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αύξηση των ξένων επενδύσεων και φυσικά την μείωση της ανεργίας.

«Στόχος μας, (μέσα από το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε διαβούλευση) είναι η δίκαιη φορολογία των πολιτών, η μείωση του χρέους, η στήριξη ευάλωτων πολιτών και των νέων , η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση και η πολιτική προστασία καθώς όλα συνδέονται μεταξύ τους» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Ενεργειακά ισχυρή Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Όπως τόνισε στόχος είναι η Ελλάδα να είναι ενεργειακά ισχυρή μέσα από την εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ, όπως υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την αξιοποίηση των υπαρχόντων σταθμών LNG, τη δημιουργία νέων και την μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.

Όλα αυτά θα μετασχηματίσουν τη χώρα σε εξαγωγικό ενεργειακό πόλο ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ωφελούνται από χαμηλές τιμές στην ενέργεια.

Σημαντικές προσωπικότητες

Ανάμεσα στα σημαντικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν: Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας- Επιχειρηματικότητας και Ταμίας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Ατσαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής-Οικονομολόγος στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Institution for Occupational Retirement Provision of the Ministryof Finance (I.O.R.P.M.F.) και του Hellenic Union of Institutions for Occupational Retirement Provision (H.U.I.O.R.P.), Γιώργος Αντύπας, CEO της Revival Consulting Services, Αλέξανδρος Αρχοντίδης, Commercial Director της Olympia Odos και Ταμίας του SBC Greece, Λένα Δεσποτοπούλου, Chief Financial Officer της Oceanic Marine Services, Researcher, Security Labs Consulting, Finance & Business Development Expert, trustilio B.V., Ριχάρδος Λαμπίρης, Πρόεδρος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος και CEO της STIRIXIS Group, Ιδρυτής της Metallaxis.org Systems Thinker και Πρόεδρος του  SBC Greece, και Δημήτρης Μιχόπουλος, Thought Igniter | Fixer, Founder D. Michopoulos Reputation Management Firm.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Energizing Greece, Ψηφιακή,Energizing Greece, psifiaki