Economist: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 και γιατί

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, με πάνω από 800 εκατομμύρια ψηφοφόρους να ψηφίζουν για το νέο κοινοβούλιο κάθε πέντε χρόνια- με πιο πρόσφατες τις εκλογές του 2014. Επίσης εκλέγονται περίπου τρία εκατομμύρια τοπικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κ.α. Και φέτος, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Economist, πέντε πολιτείες πάνε στις κάλπες- οπότε, από τη στιγμή που οι εθνικές εκλογές
αναμένονται το 2019, τίθεται το ερώτημα γιατί η εκλογική αναμέτρηση στην πολιτεία του Ουτάρ Πραντές έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Για αρχή, πρόκειται για την πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (218 εκατομμύρια), κάτι που σημαίνει ότι έχει τους περισσότερους βουλευτές (80 στην κάτω βουλή, τη Λοκ Σάμπχα). Το Ουτάρ Πραντές βρίσκεται επίσης δίπλα στο Δελχί, και οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτό θεωρείται ότι είναι «προθάλαμος» των εθνικών. Τόσο ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, όσο και ο Ραούλ Γκάντι, η πιο επιφανής φιγούρα της αντιπολίτευσης, κατέχουν έδρες από το Ουτάρ Πραντές.

Στις εκλογές του 2014, το κόμμα του Μόντι, BJP (Bharatiya Janata Party), σημείωσε μεγάλη νίκη στο Ουτάρ Πραντές, παίρνοντας όλες τις έδρες εκτός από 9. Αυτοί οι 71 βουλευτές ήταν πολύ σημαντικοί για την πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπχα. Οι τωρινές εκλογές, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων αναμένονται στις 11 Μαρτίου, δεν θα αλλάξουν αυτή την «εξίσωση».

Ωστόσο, με τον Μόντι περίπου στα μισά της θητείας του, αυτό θεωρείται ως δοκιμασία της δημοτικότητάς του. Κατά κάποιον τρόπο, αναφέρει ο Economist, θα πρόκειται για να ένα δημοψήφισμα πάνω στα αμφιλεγόμενα μέτρα του Μόντι κατά της κυκλοφορίας μετρητών.

Μία νίκη του κόμματος του Μόντι στο Ουτάρ Πραντές πιθανώς να σηματοδοτήσει μια δεύτερη θητεία το 2019. Αντίστοιχα, μια ήττα θα ενίσχυε το κόμμα του Γκάντι και θα αποτελούσε αμφισβήτηση της ηγεσίας το Μόντι- ενώ σημειώνεται πως στο Ουτάρ Πραντές συχνά σημειώνονται εντάσεις μεταξύ των ινδουϊστών και των μουσουλμάνων, οπότε ίσως να αναζωπυρωθούν λόγω των εκλογών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα