Blurred Lines: Κλεμμένο το μεγαλύτερο χιτ του 2013 σύμφωνα με το δικαστήριο

Ένα ορκωτό δικαστήριο στο Λος Άντζελες αποφάσισε ότι τα παιδιά του τραγουδιστή, στιχουργού και και συνθέτη Μάρβιν Γκέι θα αποζημιωθούν με -σχεδόν- 7,4 εκατ. δολάρια, καθώς κατέληξε στο ότι οι τραγουδιστές Ρόμπιν Θικ και Φαρέλ Γουίλιαμς αντέγραψαν τη μουσική του πατέρα τους για να δημιουργήσουν το κομμάτι «Blurred Lines», το μεγαλύτερο χιτ του 2013.

Η κόρη του Γκέι, Νόνα Γκέι, άρχισε να κλαίει μόλις η ετυμηγορία διαβάστηκε και αγκαλιάστηκε με τον δικηγόρο της, Ρίτσαρντ Μπους.

«Αυτή τη στιμή, νιώθω ελεύθερη», δήλωσε αμέσως μετά. «Ελεύθερη από τις αλυσίδες του Θικ
και του Φαρέλ και αυτό που προσπάθησαν να κάνουν σε μας και τα ψέματα που ειπώθηκαν.»

Η ετημυγορία είναι σίγουρα ένα «χτύπημα» για τη φήμη του Γουίλιαμς, ο οποίος θεωρείται ότι διαθέτει το μαγικό ραβδάκι στη δημιουργία μουσικών επιτυχιών, έχοντας κερδίσει επτά Βραβεία Grammy, ενώ εμφανίζεται και στο μουσικό show του NBC «The Voice

Ο δικηγόρος των Θικ και Γουίλιαμς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ίσως αποθαρρύνει όσους μουσικούς θέλουν να μιμηθούν μία εποχή ή τον ήχο ενός άλλου μουσικού.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γκέι αποκάλεσε πάντως τους δύο τραγουδιστές ψεύτες που πήγαν πολύ παραπέρα από τη μίμηση του ήχου του Γκέι – της δεκαετίας του '70 – και ότι στην ουσία αντέγραψαν το κομμάτι «Got to give it up.»

Ο Θικ ισχυρίστηκε ότι δεν έγραψε ο ίδιος το «Blurred Lines», ενώ ο Φαρέλ κατέθεσε ότι συνέθεσε το κομμάτι μέσα μια ώρα το 2012. Τόνισε παράλληλα ότι, αν και η μουσική του Γκέι ήταν μία από τις αγαπημένες του όταν ήταν νέος, δεν την χρησιμοποίησε για το τραγούδι.

Τα τρία παιδιά του Γκέι μήνυσαν τους δύο τραγουδιστές το 2013 και βρισκόταν στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ότι θα ακολουθήσουν πολλές εφέσεις.

Όσο για το πόσο πετυχημένο ήταν το «Blurred Lines», αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι μόνο στις ΗΠΑ πουλήθηκαν πάνω 7.3 εκ. κόπιες του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Nielsen SoundScan. Βραβεύτηκε επίσης με Grammy και φυσικά χάρισε στους δύο τραγουδιστές πολλά εκατομμύρια.

Ο Φαρέλ υπέγραψε ένα έγγραφο στο οποίο δηλώνει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει καμία άλλη δουλειά καλλιτέχνη στη μουσική του κομματιού και ότι θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος αν προκύψει ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι άκουσαν πολλές φορές το «Blurred Lines», αλλά και το «Got to give it up», όχι όμως όπως το ηχογράφησε ο Γκέι, αλλά μία εκδοχή του που ήταν βασισμένη αποκλειστικά μόνο σε παρτιτούρες.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της οικογένειας Γκέι, υπάρχουν οκτώ στοιχεία του «Got to give it up», τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν το «Blurred Lines» αλλά και Θικ και Φαρέλ το αρνήθηκαν.

Μετά τη ετυμηγορία, οι δύο τραγουδιστές εξέδωσαν αυτή την ανακοίνωση:

Αν και σεβόμαστε τη δικαστική διαδικασία, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση, η οποία δημιουργεί ένα απαίσιο προηγούμενο για τη μουσική και τη δημιουργικότητα που προχωρά μπροστά. Το «Blurred Lines» δημιουργήθηκε από την καρδιά και τα μυαλά των Φαρέλ, Ρόμπιν και Τ.Ι. και δεν προέρχεται από πουθενά αλλού. Επεξεργαζόμαστε την απόφαση, σκεφτόμαστε τις επιλογές μας και θα ακούσετε περισσότερα από εμάς σύντομα για αυτό το ζήτημα
Keywords
Τυχαία Θέματα