Apple και Disney κοντά στην «εξαγορά του αιώνα»;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην «εξαγορά του αιώνα»; Για πάνω από μια δεκαετία οι φήμες ότι η Apple θέλει να εξαγοράσει την Disney, μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οργιάζουν χωρίς ποτέ κανείς να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί κάτι τέτοιο.

Οι δεσμοί άλλωστε μεταξύ των δύο εταιρειών είναι ιστορικά ισχυροί. Ο συνιδρυτής της Apple,

Steve Jobs, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney αφού η Disney εξαγόρασε την Pixar, που ανήκε τότε στον Jobs, για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006. Η συμφωνία έδωσε επίσης στον Jobs μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney και ενθάρρυνε μια στενή φιλία μεταξύ του Jobs και του διευθύνοντος συμβούλου της Disney, Bob Iger.

Όμως η Apple, με κεφαλαιακή αξία σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. παραμένει σταθερά πιστή στην παράδοσή της και σχεδόν ποτέ δεν αγοράζει μεγάλες εταιρείες με ισχυρά ονόματα. Η μεγαλύτερη εξαγορά της ήταν η συμφωνία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2014 για την Beats Electronics.

Κι ενώ η Apple είναι αυστηρή όσον αφορά τις αξίες της σε θέματα εξαγορών, η Microsoft  αυξάνει τα τελευταία το χαρτοφυλάκιό της αγοράζοντας τα πάντα.

Μετά την αγορά της Activision Blizzard για 69 δισεκατομμύρια δολάρια, το LinkedIn για 26 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Nuance Communications για 20 δισεκατομμύρια δολάρια ακολούθησαν άλλες πέντε μικρότερες εταιρείες για περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν ζούσε ακόμη ο Steve Jobs...  

Στην αυτοβιογραφία του το 2019 με τίτλο «The Ride of a Lifetime», ο διευθύνοντας σύμβουλος της Disney, Bob Iger αναφέρει ότι η Disney και η Apple μπορεί να είχαν συγχωνευθεί εάν ο Jobs, ο οποίος πέθανε το 2011, είχε ζήσει περισσότερο.

«Πιστεύω ότι αν ο Steve ήταν ακόμα ζωντανός, θα είχαμε συνδυάσει τις εταιρείες μας, ή τουλάχιστον θα συζητούσαμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο», έγραψε ο Iger.

 Από την επιστροφή του ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Νοέμβριο, ο Iger κράτησε ζωντανή τη σύνδεση της Disney με τον Jobs. Πριν από μερικούς μήνες, πολλοί υπάλληλοι της Disney βρήκαν πάνω στα γραφεία τους αντίγραφο του περίφημου βιβλίου του Στηβ Τζομπς  «Κάνε κάτι υπέροχο: Ο Στιβ Τζομπς με τα δικά του λόγια».

Ο Iger έστειλε ένα email σε όλους τους υπαλλήλους της Disney περιγράφοντας το βιβλίο ως «ένα άλλο εργαλείο από τον Steve - μια πηγή για εσάς, τον αναγνώστη, για να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητα που ζει μέσα σε όλους μας».

Η πώληση της Disney στην Apple θα μπορούσε να είναι το τέλος ενός βιβλίου ιστοριών για τον Iger, ο οποίος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετατραπεί η Disney σε μια σύγχρονη εταιρεία πολυμέσων είναι να συνδυαστεί με την πιο επιτυχημένη εταιρεία τεχνολογίας στην ιστορία. Η οικογένεια της Disney μπορεί να ταιριάζει γάντι με την Apple, η οποία απευθύνεται σε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Μια αυτοκρατορία τρισεκατομμυρίων δολαρίων 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η Apple θα ενδιαφερόταν να αγοράσει τη Disney,  να διευθύνει τα θεματικά της πάρκα ή να πουλά τα χιλιάδες προϊόντων που προσφέρει η Disney και να μπει στην καλωδιακή τηλεόραση.

Αν και η Apple έχει ασχοληθεί με την κατοχή αθλητικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία περιεχομένου για το Apple TV+, οι επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα κέρδη που έχει από την κατασκευή και πώληση των προϊόντων τεχνολογίας.

Το μόνο πιθανό όφελος που θα μπορούσε να έχει η Apple από την εξαγορά της Disney θα ήταν η δημιουργία περιεχομένου για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, το επόμενο μεγάλο τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετός λόγος για να πραγματοποιήσει μια εξαγορά.

Αν όμως οι δύο κολοσσοί αποφασίσουν να ενώσουν τις εταιρικές κουλτούρες και την χρηματιστηριακής τους αξία, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά του αιώνα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠετρέλαιο: Βλέπει καλύτερες μέρες η αγορά - Ερχονται μειώσεις και στην τιμή της βενζίνηςΕΕ: Amazon, Apple και Meta στους έξι «gatekeepers» του διαδικτύου - Τι αλλάζει για τους χρήστεςΟ Πούτιν «τορπιλίζει» την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά: Τι σημαίνει αυτό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Apple,Disney