8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Γερμανούς πριν επισκεφθείτε τη χώρα τους

Κάθε χώρα και κάθε λαός είναι διαφορετικός και αυτή είναι και η ομορφιά του. Καλό θα ήταν όμως όταν επισκεπτόμαστε μια χώρα να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για την κουλτούρα, τους νόμους, τις συνήθειες που θα διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητα μας και ίσως να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε βαθύτερα τους ανθρώπους της χώρας στην οποία επιλέξαμε να ταξιδέψουμε.

Ιδού 8 πράγματα λοιπόν που θα πρέπει να ξέρετε για τους Γερμανούς όπως τα επισημαίνει το Local:

1. PΟS; Nein

Τι και αν στην Ελλάδα
θέλουν να πληρώνουμε παντού με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Στη Γερμανία δεν έχουν και τόσο μεγάλη αδυναμία στο πλαστικό χρήμα. Μάλλον το αντίθετο. Γι αυτό φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μετρητά και μην επαναπαύεστε πως θα δώσετε την κάρτα σας. Προσοχή όμως γιατί τα ΑΤΜ είναι συχνά εντός των κτιρίων των τραπεζών που φυσικά δεν είναι ανοιχτές 24 ώρες το 24ωρο και έτσι μπορεί να παιδευτείτε αρκετά για να βρείτε ATM το βράδυ. Εάν δε χρησιμοποιήσετε κάποιο ιδιωτικό ΑΤΜ ενός καταστήματος, να ξέρετε πως θα υπάρχει χρέωση.

2. Καθυστερήσατε; Μέγα λάθος

Οι Γερμανοί φημίζονται για τη συνέπεια τους και την τήρηση των ωραρίων, ραντεβού κλπ. Γι αυτό μην υποθέσετε ποτέ πως το τρένο, το λεωφορείο, ο συρμός του ΜΕΤΡΟ υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα ραντεβού σας. Καλά θα κάνετε μάλιστα να φροντίζετε να είστε στο προκαθορισμένο σημείο λίγα λεπτά νωρίτερα. Εάν όμως πρόκειται να καθυστερήστε φροντίστε να επικοινωνήσετε και να έχετε μια καλή δικαιολογία.

3. Όταν το φανάρι είναι κόκκινο

Στην Ελλάδα εάν καθίσει κανείς για μερικά λεπτά σε έναν κεντρικό δρόμο σίγουρα θα δει κάποιον πεζό να περνάει με κόκκινο. Στη Γερμανία κάτι τέτοιο θα συμβεί σπάνια και για την ακρίβεια η συγκεκριμένη παραβίαση θεωρείται έως και προσβλητική. Επίσης μην έχετε αυταπάτες πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες γιατί, επίσης σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να «φάτε» πρόστιμο ενώ όπως γράφει ο συντάκτης στη Local μπορεί να ακούσετε και μια επίπληξη, με κάποιον να σας κατηγορεί πως με τη στάση σας δίνεται το κακό παράδειγμα στα παιδιά.

4. Οι ώρες των καταστημάτων

Αν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι εύκολο να βρείτε ανοιχτά σούπερ μάρκετ 24ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, η Γερμανία δεν είναι μια από αυτές. Η Κυριακή είναι η μέρα αργίας και μην ακούτε αυτά που λένε οι δανειστές.

5. Τα προβλήματα με τις προσφωνήσεις

Υπάρχουν δύο τρόποι να απευθυνθεί κανείς στον άλλο στη Γερμανία. Το «du» για όταν υπάρχει οικειότητα μεταξύ των συνομιλητών και ο ένας απευθύνεται στον άλλο χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα και το «Sie» όπως και τα «Herr/Frau» που είναι πιο ευγενικό και επίσημο. Μην κάνετε το λάθος να απευθυνθείτε «στο χαλαρό» πχ σε έναν υπάλληλο καταστήματος με τον πρώτο τρόπο- όπως ίσως να κάνετε στην Ελλάδα. Και γενικότερα επιλέξτε το «Sie» μέχρι ο άλλος να σας πει πως θα ήθελε να χρησιμοποιείτε το μικρό του όνομα.

6. Η γνωστή γερμανική...ευθύτητα

Μια «καλημέρα» είναι αρκετή. Τα «πως είναι η μέρα σας» και τα «πως είστε;» και τι «κάνετε» δεν χρειάζονται. Οι Γερμανοί αποφεύγουν την «ψιλοκουβέντα» χωρίς νόημα και τους αρέσει να μπαίνουν κατ' ευθείαν «στο ψητό».

7. Φανατικοί της ανακύκλωσης

Μαζεύετε όλα τα σκουπίδια στην ίδια σακούλα και τα πετάτε όλα μαζί σε έναν κάδο όποιος και εάν είναι αυτός; Εάν πάτε στη Γερμανία καλύτερα να το ξανασκεφτείτε καθώς και γι αυτό υπάρχουν πρόστιμα. Στη Γερμανία υπάρχουν τέσσερις (ή και πέντε) κάδοι και καλά θα κάνετε να χωρίζετε τα απορρίμματα στις αντίστοιχες κατηγορίες- ανακυκλώσιμα, γυαλί, βιο- απορρίμματα και όλα τα άλλα.

8. Και τέλος, γυμνισμός

Οι Γερμανοί φημίζονται και για την αγάπη τους για τον γυμνισμό. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν βλέποντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να πετούν ρούχα και μαγιό στην παραλία ή στις όχθες κάποιας λίμνης και φυσικά μην κάνετε το λάθος να τραβήξετε φωτογραφίες. Θα προσέξετε πως σε αυτές τις περιοχές υπάρχει η σήμανση FKK.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανούς,germanous