Βασίλισσα Letizia: Έσπασε το πρωτόκολλο στον ισπανικό οίκο με ιστορική απόφαση

14:43 10/4/2024 - Πηγή: InStyle

Η βασίλισσα Letizia της Ισπανίας έγραψε ιστορία αφού προσέλαβε για πρώτη φορά γυναίκα γραμματέα.

Η βασίλισσα, 51 ετών, και ο σύζυγός της βασιλιάς Felipe, διόρισαν τη María Dolores Ocaña Madrid στη σημαντική αυτή θέση, και έτσι έσπασαν την παράδοση στον ισπανικό βασιλικό οίκο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Letizia of Spain (@queenletizia)

Η María, κρατική δικηγόρος, θα αναλάβει τη θέση του δεξιού χεριού της Letizia από τις 30 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα θα είναι επικεφαλής της γραμματείας της βασίλισσας, στέλνοντας ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού από τον ισπανικό βασιλικό οίκο.

Η María έχει ήδη φωτογραφηθεί με τη βασίλισσα στα εγκαίνια του Παγκόσμιου Κέντρου Υγιεινής Διατροφής στη Βαλένθια το 2019, αποδεικνύοντας ότι οι δύο τους έχουν σαφώς μακροχρόνιο και στενό δεσμό.

Ποια είναι η María Dolores Ocaña Madrid

Η δικηγόρος αντικαθιστά τον στρατηγό José Manuel Zuleta, 63 ετών, ο οποίος κατείχε τη θέση από τη στιγμή που ο Felipe ανέβηκε στον θρόνο, σύμφωνα με πηγές του βασιλικού οίκου.

Η Ocaña, η οποία διετέλεσε υφυπουργός του υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων στο πρώτο στάδιο της κυβέρνησης του Pedro Sánchez, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την ηγεσία της Γραμματείας της βασίλισσας, τόσο κατά την περίοδο βασιλείας της Letizia όσο και κατά την περίοδο της βασίλισσας Sofía.

CAMBIOS EN LA CASA DEL REY.

La abogada del Estado,María Dolores Ocaña Madrid será la nueva secretaria de la Reina Letizia,donde relevará al general José Manuel Zuleta,que ocupaba el cargo desde 2014.

Por primera vez,una mujer ocupará el
cargo de secretaria de la Reina. pic.twitter.com/FYrGWUd60n

— REINA_LETIZIA2020 (@RLetizia2020) April 6, 2024

Γίνεται επίσης η δεύτερη γυναίκα στην ενδεκαμελή διοικητική ομάδα του Παλατιού της Zarzuela, μαζί με την οικονομική ελέγκτρια, Beatriz Rodríguez Alcobendas, η νεότερη στα 52 της χρόνια.

Το νέο δεξί χέρι της βασίλισσας, πτυχιούχος νομικής, είναι κρατική δικηγόρος στο Υπουργείο Παιδείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον Ιανουάριο του 2020.

Έφτασε σ’ αυτό το υπουργείο μετά τη θέση της υφυπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, αφού διορίστηκε από τον σημερινό υπουργό, Luis Planas.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο εν λόγω υπουργείο, κατείχε επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI). Προηγουμένως, κατείχε άλλες αρμοδιότητες, όπως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Sanidad Animal y Servicios Ganaderos (Tragsega, SA). H Ocaña αναλαμβάνει τη θέση μετά τoν Zuleta, δούκα του Abrantes, ο οποίος, εκτός από έμπιστος της βασίλισσας Letizia από την εποχή της αλλαγής του θρόνου, εργάστηκε για άλλα είκοσι χρόνια στο Παλάτι της Zarzuela, σε θέσεις όπως η Γραμματεία του Πρίγκιπα, το Πρωτόκολλο και η Στρατιωτική Αίθουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα