Ποια είναι τα κατάλληλα ενεργά συστατικά περιποίησης για τη δική σας επιδερμίδα;

17:32 12/2/2024 - Πηγή: InStyle
O λόγος για τον οποίο τα αγαπημένα σας καλλυντικά λειτουργούν τόσο καλά είναι επειδή έχουν ενεργά συστατικά, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσα την ανάγκη που έχετε, όπως η ρετινόλη για τη γήρανση ή το σαλικυλικό οξύ για την ακμή.

Ο τρόπος που έχετε συνθέσει τη ρουτίνα περιποίησης σας μπορεί να βασίζεται στα προϊόντα φαρμακείου, αγοράζοντας εκείνα που σας προτείνει ο δερματολόγος. Μπορεί όμως να επιλέγετε μόνες σας τα καλλυντικά σας ερευνώντας εσείς τα συστατικά που χρειάζεστε. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, τότε

είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια σας ταιριάζουν και ποια να αποφεύγετε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Πώς δρουν τα ενεργά συστατικά περιποίησης;

Καταρχάς, πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι: Κάθε ενεργό συστατικό της περιποίησης στοχεύει στην αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης ανάγκης της επιδερμίδας, ενώ τα ανενεργά συστατικά (γιατί ναι, υπάρχουν και αυτά) εξυπηρετούν την υφή και τη σταθερότητα της σύνθεσης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Deboratrrs (@deboratrrs)

Τα ενεργά συστατικά που καλό είναι να χρησιμοποιείτε

Όταν επιλέγετε μόνες σας ένα νέο καλλυντικό, καλό είναι να τσεκάρετε τα συστατικά του. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι αυτό που χρειάζεστε καλύπτει τις ανάγκες σας. Για να σας βοηθήσουμε, σας παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα ενεργά συστατικά.

Υαλουρονικό Οξύ

Αυτός ο φυσικός ενυδατικός παράγοντας έχει τη μοναδική ικανότητα να διατηρεί μέχρι και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό, προσφέροντας έντονη ενυδάτωση, μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Τα ρετινοειδή, όπως η ρετινόλη

Προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και μειώνει τα σημάδια ακμής. Ιδανικό για την καταπολέμηση ρυτίδων, λεπτών γραμμών και της ανομοιομορφίας της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Αυτό το αντιοξειδωτικό φωτίζει το δέρμα μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης. Βελτιώνει τη σύσφιξη, την ελαστικότητα ενώ μειώνει τους μαύρους κύκλους.

Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3)

Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η νιασιναμίδη βελτιώνει τον δερματικό φραγμό, μειώνοντας τις φλεγμονές και τις κοκκινίλες. Ρυθμίζει επίσης την παραγωγή σμήγματος, μειώνει τις ατέλειες και τους διεσταλμένους πόρους.

Γλυκολικό Οξύ

Απολεπίζει απαλά, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα για να αποκαλύψει μία λεία, λαμπερή επιδερμίδα. Επιπλέον, ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές.

Πεπτίδια

Αυτά τα τμήματα πρωτεΐνης ενισχύουν και συσφίγγουν το δέρμα, μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών έκφρασης. Κάποια πεπτίδια έχουν επίσης ενυδατικές ιδιότητες.

Κεραμίδια

Αυτά διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, απαλό και προστατευμένο. Βοηθούν στην πρόληψη απώλειας νερού και στη διατήρηση της σύσφιξης.

Σαλικυλικό οξύ

Καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, εξαλείφοντας το υπερβολικό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα. Ιδανικό για την καταπολέμηση της ακμής, μειώνει τις φλεγμονές και αποτρέπει το φράξιμο των πόρων

Ωμέγα λιπαρά οξέα

Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, θρέφουν το δέρμα διατηρώντας το ενυδατωμένο και ενισχύοντας τον επιδερμιδικό φραγμό, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και την απαλότητα.

Βισαβολόλη (bisabolol)

Με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, η βισαβολόλη, παράγωγο από το χαμομήλι, βοηθά στη μείωση του ερεθισμού και του ερυθήματος. Ιδανικός παράγοντας για το ευαίσθητο δέρμα, προάγει την επούλωση και χαρίζει άνεση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jessica De Oliveira (@jessideoliveira)

Τα προς αποφυγή ενεργά συστατικά

Κάποια ενεργά συστατικά έχουν τοξικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Έτσι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίδραση του δέρματος σε αυτά τα συστατικά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη συγκέντρωση στη σύνθεση. Εδώ είναι μερικά που πρέπει να αποφεύγετε.

Παραβένες (parabens): Είναι ύποπτα για πιθανές ορμονικές αλλοιώσεις, αν και oι έρευνες είναι ανεπαρκείς.Συνθετικά αρώματα: Περιέχουν ενώσεις οι οποίες προκαλούν ενίοτε ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, μερικά αρώματα μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι ύποπτες για ορμονικές διαταραχές.Οξυβενζόνη (βενζοφαινόνη-3): Συνήθως εμπλουτίζει αντηλιακά. Οι ειδικοί τη συνδέουν με πιθανές ορμονικές αλλοιώσεις ενώ παράλληλα εγείρει οικολογικές ανησυχίες, λόγω της καταστροφικής επίδρασής της στους κοραλλιογενείς υφάλους.Πλαστικές (πολυαιθυλένιο) μικροσφαίρες: Τα συναντάμε σε απολεπιστικά και καθαριστικά. Οι μη βιοδιασπώμενες μικροσφαίρες έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες λόγω των αρνητικών τους επιπτώσεων στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα