Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή αλλά η σχέση του με την Ελισάβετ θα μείνει στην ιστορία

17:58 9/4/2021 - Πηγή: InStyle

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε σε ηλικία 99 ετών. Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, «απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο των Windsor». «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Buckingham.

Και ήταν μια σχέση ζωής, η δική του με της βασίλισσας Ελισάβετ,

σαν αυτές που διαβάζουμε στα παραμύθια. Πέρασε 73 χρόνια στηρίζοντας την, αποσυρμένος από το δημόσιο ρόλο του το 2017 και το να την παντρευτεί δεν ήταν… piece of cake.

Photo by Oli Scarff/Getty Images

Με την πρώτη ματιά

Όλα ξεκίνησαν σε μια και μοναδική συνάντηση. Το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του.

Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύτηκε το Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο, προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947 και δημιούργησε προβλήματα στο παλάτι, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ και ήταν γεννημένος στην Ελλάδα – ήταν το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg.

Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα, υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Mountbatten, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Photo by Fox Photos/Getty Images

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στο Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, στο αββαείο του Westminster τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Merioneth και Βαρόνο του Greenwich.

Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images

Και στις καλύτερες οικογένειες

Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από το Norman Hartnell.

Photo by Topical Press Agency/Getty Images

Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για το Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τέσσερις μεγαλύτερες αδερφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο, γιατί είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις.

Με τη βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο και αρκετά εγγόνια αλλά και δισέγγονα. Και έζησαν αυτοί καλά…

Keywords
Τυχαία Θέματα