Ντους: 8 λάθη που κάνουν κακό στο δέρμα μας

Το ντους για πολλούς ανθρώπους είναι μια καθημερινή, βασική συνήθεια, πρωί και βράδυ. «Κάνουμε ντους για να βοηθήσουμε στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος, καθώς και στην απομάκρυνση της λιπαρότητας, της βρωμιάς, του ιδρώτα και των βακτηρίων», λέει η Suzanne Friedler, MD, δερματολόγος με Advanced Dermatology PC στη Νέα Υόρκη.

Το μείγμα βρωμιάς – ελαίου – ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά,

αν παραμείνει στο δέρμα μας. Επιπλέον, το λάδι τρέφει τα βακτήρια. Έτσι, όταν ξεπλένουμε και τα δύο, μειώνουμε επίσης τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων. Από την άλλη πλευρά, το πολύ ή πάρα πολλές φορές ντους, συμβάλει στο ξηρό δέρμα, το κνησμό και το έκζεμα.

Το σωστό ντους είναι κάτι περισσότερο από το να ανοίγουμε το νερό και να βάζουμε αφρόλουτρο. Παίζει ρόλο η θερμοκρασία του νερού, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και πολλά ακόμη.

Τα 8 λάθη που κάνουμε στο ντους:Ντους σε λάθος θερμοκρασία

Το πολύ κρύο ντους δεν είναι πολύ φιλικό στο δέρμα μας. Μπορεί να μάς ξυπνά, αλλά δεν μάς βοηθά να χαλαρώσουμε. Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ ζεστό ντους, δεν είναι η απάντηση. «Το ζεστό νερό κάνει το σώμα σας να χάνει το φυσικό του έλαιο, αφήνοντας το δέρμα θαμπό, ξηρό και φαγούρα», λέει η Friedler. Η National Eczema Association συνιστά μια χλιαρή θερμοκρασία για το μπάνιο για να κρατήσει μακριά τα προβλήματα ξηρού δέρματος, όπως το έκζεμα. Επιλέξτε μια θερμοκρασία που είναι άνετη, όχι… “αχνιστή”.

Ντους για πολλή ώρα

Το να κάνουμε ντους για πολλή ώρα είναι επιζήμιο για το δέρμα μας. «Όπως και με το ζεστό νερό, ένα πολύωρο ντους κάνει το δέρμα να χάνει περισσότερη λιπαρότητα και υγρασία», λέει η Friedler. Εάν έχετε ξηρό δέρμα κάντε ντους όχι περισότερο από 5 λεπτά.

Ντους με σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια μπάνιου λειτουργούν ως “δεξαμενή” για βακτήρια χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και ερεθίζουν το ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Είναι προτιμότερο να σαπουνίζετε το σώμα σας με τα χέρια σας.

Ντους με “σκληρό” καθαριστικό

Εάν ανησυχείτε για τα μικρόβια, να ξέρετε ότι το κανονικό σαπούνι – συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών σαπουνιών, των μη αντιβακτηριακών σαπουνιών, των φυσικών, των σαμπουάν και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος σαπουνιού – θα σκοτώσει τους περισσότερους ιούς, λέει η Friedler. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε κάτι πιο σκληρό.

Ένα ήπιο, πλούσιο σε λιπίδια καθαριστικό είναι καλύτερο για την υγεία του δέρματος – σε μια σειρά από ντους – σε σύγκριση με ένα κανονικό πλύσιμο σώματος, σύμφωνα με μελέτη.

Δεν τρίβετε ολόκληρο το σώμα σας

Μην ξεχνάτε να τρίβετε πίσω από τα αυτιά σας, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει το μικροβίωμα του δέρματός σας και πιθανώς να αυξήσει τον κίνδυνο για δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ακμή.

Λούσιμο μετά το ντους

Για την πρόληψη της ακμής και του ερεθισμού του δέρματος, οι ειδικοί συνιστούν πρώτα να λούζεστε με σαμπουάν και κοντίσιονερ και μετά να ακολουθεί το ντους. Με αυτή τη σειρά, το πλύσιμο βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν κοντίσιονερ και σαμπουάν από το δέρμα σας.

Κάνετε ντους μόνο… πρωί

Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα της ημέρας για ντους. Αυτό ξαρτάται από το πρόγραμμα και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Το πρωί, ένα ντους σας βοηθά να νιώσετε πιο ξύπνιοι.

Μην αγνοείτε, ωστόσο, τα πιθανά οφέλη του μπάνιου πριν τον ύπνο. Ένα ζεστό ντους, μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Επίσης, αν έχετε αλλεργίες, το μπάνιο πριν τον ύπνο ξεπλένει τη γύρη που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα μαλλιά και το δέρμα σας.

Κάνετε ντους πάρα πολύ συχνά

Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν ντους καθημερινά, ειδικά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα, όταν δεν ιδρώνετε τόσο πολύ και το δέρμα σας τείνει να είναι πιο ξηρό. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Εάν κάνετε γυμναστική ή έχετε μια δουλειά που σας λερώνει και νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές την ημέρα, οι ειδικοί προτείνουν γρήγορο ξέπλυμα τη μία φορά και πλήρες ντους την άλλη. Όπως χαρακτηριστικά λένε “εστιάστε στα «βρώμικα μέρη», όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, και είστε έτοιμες/οι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα