Νέα αλλαγή σε θρόνο της Ευρώπης – Ποιος βασιλιάς ετοιμάζεται να παραιτηθεί

12:03 22/4/2024 - Πηγή: InStyle

Μετά τη βασίλισσα Margrethe της Δανίας, που έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Δανός μονάρχης που παραιτήθηκε οικειοθελώς από τον θρόνο εδώ και σχεδόν 900 χρόνια, άλλος ένας Ευρωπαίος βασιλιάς φέρεται να ακολουθεί τα βήματά της

Σε νέα συνέντευξή του στη La Libre, ο μέγας δούκας Henri του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι “σκοπεύει να αποσυρθεί κάποια στιγμή”, αλλά δεν αποκάλυψε πότε μπορεί να συμβεί αυτό. Ο θρόνος είναι έτοιμος να περάσει στον μεγαλύτερο γιο του και διάδοχό του, τον πρίγκιπα Guillaume.

View
this post on Instagram

A post shared by Cour grand-ducale Luxembourg (@courgrandducale)

“Όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί σε οικογενειακή συνεννόηση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στους νέους μια προοπτική”, δήλωσε ο Μέγας Δούκας Henri στο γαλλικό Μέσο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου, στα 69α γενέθλιά του, σύμφωνα με το The Daily Beast. “Υπάρχουν σχέδια, θα συμβεί”, συνέχισε – και μπορεί ήδη να υπάρχει μια ημερομηνία.

View this post on Instagram

A post shared by Cour grand-ducale Luxembourg (@courgrandducale)

Όταν η La Libre ρώτησε τον δούκα αν είχε επιλέξει ημερομηνία για την παραίτησή του, εκείνος φέρεται να απάντησε: “Ναι, αλλά δεν θα σας το πω!”.

“Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά δεν θα μπορούσα να επιλέξω το πεπρωμένο μου“, ανέφερε ακόμη ο μέγας δούκας Henri.

View this post on Instagram

A post shared by Cour grand-ducale Luxembourg (@courgrandducale)

Ο Henri προσχώρησε τον Οκτώβριο του 2000, όταν ο πατέρας του, μέγας δούκας Jean, παραιτήθηκε σε ηλικία 79 ετών έπειτα από 35 χρόνια βασιλείας. Ο ηγεμόνας του Λουξεμβούργου αποκαλείται μέγας δούκας ή δούκισσα και η οικειοθελής παραίτηση έχει γίνει κάπως άτυπο μοτίβο.

Ο μέγας δούκας Jean ανέβηκε στον θρόνο όταν η μητέρα του μεγάλη δούκισσα Charlotte παραιτήθηκε το 1964, και ανέβηκε στον βασιλικό ρόλο όταν η μεγαλύτερη αδελφή της, η μεγάλη δούκισσα Marie-Adelaide, παραιτήθηκε το 1919.

Keywords
Τυχαία Θέματα