Κατίνα Παξινού-Αλέξης Μινωτής: Τα δύο ιερά τέρατα της υποκριτικής σε μια σπάνια φωτογραφία το 1955

14:18 28/5/2023 - Πηγή: InStyle

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία, όπου η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής ποζάρουν μετά την τελετή απονομής του Σταυρού των Ταξιαρχών της Ευποιΐας στην κορυφαία ηθοποιό τον Μάρτιο του 1955.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην

ανάρτησή του:

Μια φωτογραφία πραγματικό “διαμάντι” από δύο ιερά τέρατα της υποκριτικής που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή μέσα από ασύλληπτες για τα ελληνικά και παγκόσμια χρονικά ερμηνείες, στα σπουδαιότερα έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η Κατίνα Παξινού με ιδιαίτερα φινετσάτο στυλ και ο Αλέξης Μινωτής τον Μάρτιο του 1955 μετά την τελετή απονομής του Σταυρού των Ταξιαρχών της Ευποιΐας στην ίδια, για την σημαντική προσφορά της στο θέατρο και τον πολιτισμό. Το συγκεκριμένο μετάλλιο απονέμεται για πρώτη φορά το 1948 ως ηθική ανταμοιβή μόνο σε γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το φιλανθρωπικό τους έργο και την συνεισφορά τους στα γράμματα και τις τέχνες.

Την περίοδο αυτή η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός “χαλάει κόσμο” με την ερμηνεία της στο αριστούργημα του Λόρκα “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” στο “Κοτοπούλη”, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Παράλληλα κάνει εντατικές πρόβες για το ανέβασμα τον Ιούνιο του 1955 της τραγωδίας του Ευριπίδη “Εκάβη” με την οποία εγκαινιάζονται και τα “Επιδαύρια ’55”, όπου και πάλι στον ομώνυμο ρόλο καθηλώνει τους 20.000 θεατές που κατακλύζουν τον αρχαίο χώρο. Στην πολύχρονη και μεγαλειώδη καριέρα της θα λάβει και άλλες σημαντικές και πολύτιμες διακρίσεις όπως το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου το 1944 στην ταινία “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα”, αποτελώντας την πρώτη Ελληνίδα και μη Αμερικανή ηθοποιό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

Το 1949 κερδίζει το βραβείο “Κοκτώ” στο Φεστιβάλ Μπιαρίτς για την εξαιρετική ερμηνεία της στο “Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” καθώς επίσης παρασημοφορείται με τον τίτλο του Ανώτατου Ταξιάρχη της Δ. Γερμανίας, τον τίτλο του Αξιωματούχου Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας και με το βραβείο Ιζαμπέλα Ντ’ Εστέ. Η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κατέκτησε κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, αποτελώντας ένα μοναδικό φαινόμενο που κατάφερε με την ανεπανάληπτη προσωπικότητά της και το ανεκτίμητης αξίας έργο της, να ξεπεράσει τα δικά της όρια και τα όρια της ίδιας της ζωής

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Κατίνα Παξινού: 50 χρόνια από τον θάνατό της – Σπάνια φωτογραφία με τον Αλέξη Μινωτή στην πολυτελή κατοικία τους στο Λος Άντζελες

Keywords
Τυχαία Θέματα