Η Μαρέβα και το κυνήγι της χαμένης (μας) αισθητικής

08:13 27/8/2019 - Πηγή: InStyle

Μετά τις fashion influencers, ήρθαν και οι fashion experts… βρε καλώς τες

Οι στιλιστικές εμφανίσεις της Μαρέβας Γκραμπόφσκι έχουν διχάσει το κοινό. Οι μισοί την αποθεώνουν, οι άλλοι μισοί την κατακεραυνώνουν. Κυρίως το τελευταίο, αφού νομοτελειακά αυτοί που ουρλιάζουν είναι αυτοί που ακούγονται περισσότερο.

Σε κάθε της εμφάνιση το ίδιο συνολάκι χαρακτηρίζεται με όλη την γκάμα επιθέτων.

Από επιτομή του στιλ έως βλαχομπαρόκ.

Όλα αυτά μετά τις εκλογές, από τότε δηλαδή που η Μαρέβα θεωρείται «απειλή».  Οπότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ένα 39,85% την επιδοκιμάζει (φινετσάτη),  ένα 31,53% την απορρίπτει (βλαχάρα) ένα 2,08% ρίχνει λευκό (δεν ασχολείται), ένα 3,44% είναι υπεράνω «μην κατηγορείτε άλλες γυναίκες», κι ένα 0,74% μαζεύει υπογραφές για κάτι άσχετο με το θέμα μας.

Και ήρθε η περίφημη συνάντηση της πρώτης κυρίας της Ελλάδας με την πρώτη κυρία της Γαλλίας, στην οποία έχουμε έτσι κι αλλιώς σούρει τα εξ αμάξης για τις πλαστικές της, τα κιλά της, τον νεότερο σύζυγό της, το μαύρισμά της. Τα timeline μας μετά από ποινικολόγους, συνταγματολόγους, σεισμολόγους, περιβαλλοντολόγους, γέμισαν και από κριτικούς μόδας.

Και το κοινό χωρίστηκε στα δύο:

Σχεδιαστές μόδας VS τηλεοπτικού κοινού των reality μόδας

Γυναικείο περιοδικό μόδας VS κατάλογος La Redoute

Fashion editors VS Facebook αποψάρα

Επειδή τα πρώτα (σχεδιαστής μόδας, γυναικείο περιοδικό, fashion editor) απαιτούν έναν σχετικό κόπο, νικoύν σε όγκο και εμπάθεια τα δεύτερα.

Η μπάλα πήρε και τον Βασίλη Ζούλια, αρκεί να δει κανείς τα comments κάτω από το ποστ του, στο οποίο υποστηρίζει πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι η δεύτερη πρώτη κυρία μετά την Αμαλία Μεγαπάνου που έχει στιλ. Αλλά ποιος είναι ο Βασίλης Ζούλιας για να έχει άποψη για το στιλ, σωστά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Βασίλης Ζούλιας σχολιάζει το look της Μαρέβα Μητσοτάκη στο Παρίσι

Ας δούμε για λίγο τι σημαίνει στιλ στην Ελλάδα, βάσει του οποίου ίσως αντιληφθούμε ποιοι δικαιούνται να έχουν άποψη για το στιλ και ποιοι όχι:

-Βραδινή τουαλέτα είναι αυτή που έχει φουσκωτά ταφταδένια μανίκια, τρουά καρ, σε σάπιο μήλο ή mint απόχρωση. Να κομποζάρει με το σατέν clutch πάντα.

-Καλό μανικούρ είναι αυτό που έχει κάτι επάνω (στρας, piercing, έναν Φασιανό).

-Σωστό μαλλί είναι το κρεπαρισμένο μαλλί.

-Καλό αθλητικό παπούτσι είναι αυτό που έχει τακούνι.

-Καλό σανδάλι είναι αυτό που κάνει κλατς κλατς στο καλντερίμι, να συγχρονίζεται με την τσίχλα

-Σωστό φόρεμα είναι αυτό που κόβει χρόνια στις selfie

-Fashion influencers είναι οι κουμπάρες στους γάμους

 Οπότε, μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, αν είσαι η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού, καλύτερα να:

-Έχεις στιλιστα που σου διαλέγει βαρετά φορεματάκια σε βαρετές παστέλ αποχρώσεις, γιατί δεν κινδυνεύει να απολυθεί όταν διαβάσεις τις κριτικές στο facebook.

-Εχεις στιλίστα που σου διαλέγει βαρετά φορεματάκια  που κομποζάρει με βαρετές ψηλοτάκουνες γόβες, που εγκρίνει σύσσωμη η επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος.

-Εχεις στιλίστα που σου διαλέγει βαρετά ταγεράκια που θα πάρουν βαθμό 7 με 8 από τις συμπαίκτριές σου και θετικά σχόλια από τον χάχα εκφωνητή.

Εντάξει, το εμπεδώσατε, η λέξη κλειδί είναι Βαρετά. Και άρα Ασφαλή.

Οι δύο δηλαδή λέξεις που σκοτώνουν αντίστοιχα το Στιλ και τη Μόδα.

Οπότε, η καλή πρώτη κυρία είναι η βαρετή πρώτη κυρία… Μπορώ να γράψω πολλά πάνω στο τι σημαίνει να είσαι ευρέως αποδεκτή ως γυναίκα στην Ελλάδα και παντού, τι δηλαδή σημαίνει να είσαι comme il faut, αλλά θα πιάσουμε το γνωστό θέμα των Stepford Wives και πάει αλλού η κουβέντα.

Αν δεν έχεις καμία ή καθόλου καλή σχέση με το στιλ, όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά. Να βρεις δηλαδή τον ειδικό που θα σε ντύσει «σωστά» ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Πράττεις άριστα.

Αν όμως έχεις άποψη και δικό σου στιλ, το ακολουθείς έχοντας πάρει την απόφαση πως θα δεχθείς τις επιπτώσεις. Και σε αυτό εγώ βγάζω το καπέλο. Mια γυναίκα που έχει άποψη στο ντύσιμό της (ακόμη κι αν στα δικά μας μάτια μερικές φορές μπορεί να κάνει «παράπτωμα»), έχει άποψη. Τελεία. Κι αυτό το προτιμώ από μία που δεν έχει καθόλου και της ορίζουν οι άλλοι πώς θα ντυθεί, φερθεί, ψωνίσει, παντρευτεί, πορευτεί στη ζωή της.

Το να ανήκεις σε αυτές, είναι κατάκτηση.

Οπότε τελικά τι είναι στιλ;

Τα έχει γράψει η Coco, o Christian, o Υves. Για να τα συνοψίσουμε όμως, στιλ είναι το να έχεις άποψη και να την υποστηρίζεις.

Το στιλ σου να είναι αβίαστο και εντελώς δικό σου. Αυτό που οι αγγλόφωνοι με μία λέξη ονομάζουν ως coolness. Η στα δικά μας, να φοράς το ρούχο και να μην σε φοράει.

Η αισθητική δεν έχει καμία σχέση με το ευρέως αποδεκτό, το αντίθετο μάλιστα (κοιτάξτε γύρω σας, από τα σπίτια μέχρι τις σαγιονάρες).

Η αισθητική και το στιλ είναι κάτι που ακόμη κι αν δεν το έχεις έμφυτο, μπορεί να καλλιεργηθεί. Οπότε, γενικώς καλό είναι πριν βγάλουμε την αποφασάρα μας, να κοιτάμε και να μαθαίνουμε. Ειδικά όταν αποφαίνονται αυτοί  που έχουν  παράσημα πάνω στο θέμα και έχουν κερδίσει τον σεβασμό μας με την δουλειά τους και με την αισθητική τους (βλ. Βασίλης Ζούλιας).

Και κάτι τελευταίο που πρέπει να θυμόμαστε:

Η Μπριζίτ Τρονιέ – Μακρόν φοράει έναν γαλλικό οίκο μόδας

Η Μελάνια Τραμπ αμερικάνους σχεδιαστές

Η Κέιτ Μίντλετον βρετανούς σχεδιαστές

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ΔΕΝ φοράει τίποτα από τα παραπάνω. Φοράει τα δικά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα