Η ιστορία του Little Black Dress: Η εξέλιξη του μαύρου φορέματος από την Coco Chanel μέχρι και σήμερα

Λένε ότι τα ρούχα κουβαλάνε πάνω τους μια ιστορία αλλά υπάρχει κι ένα φόρεμα που την έχει γράψει. Το Little Black Dress είναι αδιαμφησβήτητα το πιο δημοφιλές ρούχο που έχει ποτέ σχεδιαστεί και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι το ένα και απόλυτο φόρεμα που κάθε γυναίκα λατρεύει. Τώρα, γιατί τη δεκαετία του ‘20 όταν και πρωτοεμφανίστηκε δεν είχε και την πιο ένθερμη υποδοχή.

(Original Caption) GettyImages

Ο λόγος ήταν ότι, έχοντας περάσει από την Εδουαρδινή και Βικτωριανή εποχή, περιόδους υπερβολής τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην ενδυμασία, το LBD θεωρήθηκε κάτι πολύ

απλό, ένα φόρεμα για κηδεία και σε μαύρο χρώμα; Μόνο οι χήρες φορούσαν μαύρα εκείνη την εποχή. Κι όμως μια γυναίκα σύμβολο που είχε βαρεθεί να βλέπει τις γυναίκες να ντύνονται με άβολα ρούχα, παρουσίασε ένα τόσο απλό φόρεμα που η κομψότητα του έκλεβε την παράσταση. Η Coco Chanel είναι άρρητα συνδεδεμένη με το Little Black Dress και κάποιοι θεωρούν ότι το εφηύρε.

Breakfast at Tiffanny’s

Η αλήθεια όμως είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι δημιουργία ενός μόνο σχεδιαστή αλλά αποτελεί έμπνευση πολλών. Jeanne Lanvin, Jean Patou, και Madeline Voinnet είναι μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων που έβαλαν το λιθαράκι τους στη δημιουργία αυτού του θρυλικού φορέματος.

Μέχρι να έρθουν τα 60s και η Andrey Hepburn να φορέσει το μαύρο φόρεμα του Givenchy στο Breakfast at Tiffany’s. Βρείτε μια πιο iconic στιγμή στην κινηματογραφική ζωή του LBD.

Photo by Hulton Archive/Getty Images

H Marilyn Monroe ήταν μία ακόμα λάτρης του μαύρου. Η σέξι femme fatale είχε φορέσει ουκ ολίγες φορές το μικρό μαύρο φόρεμα. Και για την ιστορία… λέγοντας little δεν θεωρείται το στενό μικροσκοπικό όπως το κάνουμε εικόνα σήμερα αλλά το chic σε οποιοδήποτε μήκος.

Στα 90s το θρυλικό φόρεμα άρχισε να συρρικνώνεται, να αποκτά πιο μίνιμαλ μορφή και να αποκαλύπτει περισσότερα. Ένα κομμάτι σύμβολο που αποθεώθηκε από τα supermodels της εποχής και χαρακτήρισε μια ολόκληρη δεκαετία. Όχι τυχαία.

Photo by Jayne Fincher/Getty Images

Και για λίγο ονομάστηκε revenge dress, όταν η πριγκίπισσα Diana έκανε την πιο σέξι chic εμφάνιση στη βασιλική ιστορία και έδειξε στον πρίγκιπα Κάρολο τι έχασε! Ακόμα και η Camilla προσπάθησε αργότερα να την αντιγράψει, χωρίς επιτυχία ωστόσο.

@hollywoodlife

Σήμερα, μετρώντας χρόνια στην πλάτη του, το μικρό μαύρο φόρεμα, ή LBD το επίσημο ακρωνύμιο που δικαίως απέκτησε, συνεχίζει να κατακτά τον κόσμο. Μέχρι που θα φτάσει και ποια μορφή ακόμα θα πάρει δεν γνωρίζουμε, το σίγουρο όμως είναι ότι θα παραμείνει αιώνια ως το σύμβολο της κομψότητας που έχει φορεθεί όσο τίποτα άλλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα