Η εκλεπτυσμένη πολυτέλεια του Guccio Gucci συνεχίζει να μαγεύει τον κόσμο της μόδας

17:38 26/3/2021 - Πηγή: InStyle

Οι δερμάτινες τσάντες με τα χερούλια από μπαμπού, τα πολυτελή γάντια, τα μεταξωτά φλοράλ μαντίλια, που φορούσε ακόμα και η Grace Kelly και τα κλασσικά μοκασίνια με τη χαρακτηριστική αγκράφα, που λάτρεψε η Audrey Hepburn, έκαναν τον οίκο Gucci από μια μικρή επιχείρηση στη Φλωρεντία να μεταμορφωθεί σε μία παγκόσμια αυτοκρατορία στο χώρο της μόδας. Άλλωστε όταν μιλάμε για

ιταλική φινέτσα είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που μας έρχεται στο νου.

Ο ιδρυτής του οίκου, Guccio Gucci γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου το 1881 στη Φλωρεντία και ήταν γιος ενός τεχνίτη δέρματος. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Λονδίνο όπου εργαζόταν ως υπάλληλος σε ασανσέρ στο περίφημο ξενοδοχείο Savoy. Εκεί παρατηρούσε τους κομψούς επισκέπτες της υψηλής κοινωνίας, όπου του έκαναν εντύπωση οι πολυτελέστατες δερμάτινες αποσκευές τους, και γνώρισε πολύ σημαντικές προσωπικότητας όπως οι Marilyn Monroe, Winston Churcill και Frank Sinatra

Έχοντας μάθει πολλά για την αγγλική, εκλεπτύσμένη και λίγο… σνομπ πολυτέλεια, επέστρεψε στην πατρίδα του και άρχισε να κατασκευάζει τσάντες ταξιδίων και αξεσουάρ. Ίδρυσε τον οίκο Gucci στη Φλωρεντία το 1921 ως ένα μικρό οικογενειακό κατάστημα με δερμάτινα είδη σελοποιίας. Το εμπορικό σήμα με την πράσινη, κόκκινη και μπλε λωρίδα που εμπνεύστηκε για τον οίκο, ήταν από τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν στην περίμετρο της σέλας του αλόγου.

Photo by Dima Pechurin on Unsplash

Στην Ρώμη

Ως νέος επιχειρηματίας, ο Guccio έγινε γρήγορα γνωστός για την ποιότητα των προϊόντων του, καθώς είχε μαζί του τους καλύτερους τεχνίτες για να εργαστούν στο ατελιέ του. Το 1932, λάνσαρε στην αγορά το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του και λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, επέκτεινε την επιχείρηση του στη Ρώμη.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και ο Μπενίτο Μουσολίνι που απαγόρευσε την εισαγωγή δέρματος από τη Βρετανία, δεν σταμάτησε τη φόρα του πολυμήχανου ιταλού που ξεκίνησε να εκτρέφει δικά του ζώα εξασφαλίζοντας έτσι το απαραίτητο δέρμα για τις τσάντες και τις αποσκευές του, και έστρεψε το ενδιαφέρον του στους αμερικανούς στρατιώτες της Ιταλίας, οι οποίοι αγόραζαν δερµάτινα είδη ανώτερης ποιότητας για τις γυναίκες της ζωής τους.

Διεθνής οίκος μόδας

Το 1947 κυκλοφορεί το προϊόν-ορόσημο του οίκου, η τσάντα με το χερούλι από μπαμπού, που αγαπήθηκε πολύ και είναι must μέχρι και σήμερα. Από την πολυπληθή οικογένεια του Guccio Gucci και της συζύγου του Aida Calvelli μόνο οι τέσσερις γιοι του θα έπαιζαν ρόλο στην εταιρία (Vasco, Aldo, Ugo και Rodolfo). Μετά το θάνατο του, στις 2 Ιανουαρίου 1953, ο Aldo ήταν αυτός που θα αναλάμβανε τα επιχειρηματικά ηνία. Μαζί του, η Gucci μεταμορφώθηκε από ατελιέ παρασκευής δερμάτινων ειδών σε διεθνή οίκο μόδας, με τις πρώτες μπουτίκ να ανοίγουν σε Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Gucci Black Large Dionysus Bamboo Top Handle Satchel

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η υιοθέτηση του μονογράμματος G, όπως και της θρυλικής σύμπλεξης των δύο G, χρησιμοποιήθηκαν σε τσάντες, αποσκευές και μικρά δερμάτινα αντικείμενα.

Παρά τις οικογενειακές περιπέτειες των κληρονόμων του που κόντεψαν να φαλιρίσουν τον οίκο του προγόνου τους, η Gucci συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στην παγκόσμια αγορά μόδας μαζί με την ετικέτα “Made in Italy”.

Keywords
Τυχαία Θέματα