Γιώργος Σεφέρης: Εξήντα χρόνια από τη βράβευση με Νόμπελ – Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με Νόμπελ, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963.

Η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία στις 24 Οκτωβρίου 1963, ενώ η απονομή του Νόμπελ έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Με κεντρικό έκθεμα το Βραβείο Νόμπελ, που ανήκει στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, η έκθεση παρουσιάζει πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού.

Η έκθεση

αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορά στην ημέρα της ανακοίνωσης, η δεύτερη επικεντρώνεται στη βραδιά της απονομής, ενώ η τελευταία στον απόηχό της, με τα σχετικά δημοσιεύματα, συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα. Αφίσες, εφημερίδες της εποχής, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή δημιουργούν ένα περιβάλλον που ανακαλεί την σπουδαιότητα του γεγονότος και αναδεικνύει την προσωπικότητά του.

Credit: benaki.org

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Σεφέρη που βρίσκεται κατατεθειμένο στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα