Γιατί το ύψος αποτελεί τόσο ευαίσθητο θέμα για τους άντρες;
Τι θέλει πραγματικά να πει ο τύπος με το «1.85-επειδή-προφανώς-αυτό-μετράει» στις εφαρμογές ραντεβού; Κάποια εκδοχή αυτού του κλισέ εμφανίζεται εδώ και χρόνια στα βιογραφικά αντρών σε εφαρμογές γνωριμιών. Όμως πλέον, ίσως υποδηλώνει κάτι βαθύτερο από ένα απλό, και λίγο ξεπερασμένο, “ταπεινό καμάρι”.
Σύμφωνα με το άρθρο του cosmopolitan.com, ένας άντρας που προβάλλει το ύψος του (άνω των 1,80 μ.) στο βιογραφικό του σε dating app αποτελεί
Αυτό στο οποίο οι άντρες απαντούν με παθητικά επιθετικό τρόπο όταν γράφουν «[ύψος], επειδή προφανώς αυτό μετράει», είναι η πεποίθηση ότι οι γυναίκες βγαίνουν ραντεβού μόνο με άντρες που πληρούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ύψους. Αυτή η υπεραπλούστευση είναι πλέον τόσο διαδεδομένη, που έχει καταλήξει – δυστυχώς- σχεδόν κοινός τόπος, όμως η ρίζα της βρίσκεται στην ίδια ιδεολογία που συναντά κάποιος στους πιο σκοτεινούς κύκλους του διαδικτύου, με άρωμα incel (involuntary celibate: Όρος που σχετίζεται με μια διαδικτυακή υποκουλτούρα κυρίως ανδρών και ετεροφυλόφιλων ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο παρά το γεγονός ότι το επιθυμούν. Συχνά κατηγορούν, αντικειμενοποιούν και δυσφημούν γυναίκες και κορίτσια ως αποτέλεσμα). Το «καμία δεν θέλει άντρα κάτω από 1.80» είναι το ίδιο με το «καμία δεν θέλει τον καλό τύπο»: μια φράση-σύνθημα που συμπυκνώνει το αίσθημα δικαίωσης απέναντι στις γυναίκες και το σεξ, το οποίο υπόσχεται η πατριαρχία στους ετεροφυλόφιλους άντρες, μαζί με την απογοήτευση όταν η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται.
O Jason Statham και η Rosie Huntington Whiteley ποζάρουν στο photocall της ταινίας “Fast X” στο Κολοσσαίο, στις 12 Μαΐου 2023. / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA/RICCARDO ANTIMIANIΦυσικά, οι άντρες που βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» αυτού του προτύπου (δηλαδή άνω των 1,80), θεωρητικά δεν έχουν κανέναν λόγο να παραπονιούνται. Ωστόσο, προβάλλοντας το «προνόμιό» τους με μανδύα ψευτο-ταπεινότητας μέσω της φράσης «επειδή προφανώς αυτό μετράει», συνεχίζουν να ανατροφοδοτούν αυτό το αφήγημα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την επικριτική αντίληψη πως όλες οι γυναίκες έχουν παράλογες απαιτήσεις από τους άντρες.
Η πεποίθηση στην οποία απαντούν αυτοί οι άντρες δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Και φυσικά, υπάρχουν γυναίκες που προτιμούν έναν ψηλό άντρα. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως αυτή η συγκεκριμένη προτίμηση για συγκεκριμένο ύψος στους άντρες ίσως επηρεάζεται από τα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, που μας ενθαρρύνουν, με τρόπο κυριολεκτικό και συμβολικό, να «νιώθουμε μικρότερες» σε σύγκριση με τους άντρες.
Οι άντρες του «επειδή προφανώς αυτό μετράει» τις περισσότερες φορές δεν απαντούν σε κάποια συγκεκριμένη γυναίκα που τους έχει κρίνει ή απορρίψει λόγω ύψους. Κάνουν μια γενίκευση για το τι υποτίθεται πως θέλουν όλες οι γυναίκες, υπονοώντας ότι είναι άδικο, ενοχλητικό ή “λάθος” να θέλουμε κάτι που… εκείνοι αποφάσισαν ότι θέλουμε. Ή πιο σωστά, κάτι που η πατριαρχία αποφάσισε ότι θέλουμε.
Αν και είναι αλήθεια πως οι γυναίκες έχουν αδικηθεί πολύ περισσότερο όσον αφορά στα πατριαρχικά πρότυπα ομορφιάς, η πραγματικότητα είναι ότι υποφέρουν απ’ αυτά όλα τα φύλα. Το πρότυπο ύψους στο οποίο νιώθουν πως πρέπει να ανταποκριθούν πολλοί άντρες, δεν είναι κάτι που εφηύραν οι γυναίκες, αλλά είναι κάτι που έχει επιβληθεί συλλογικά, μέσα από εσωτερικευμένες πατριαρχικές αντιλήψεις ότι ο άντρας πρέπει να είναι σωματικά ανώτερος από τη γυναίκα. Το άλλο άκρο των ίδιων αντιλήψεων που για χρόνια μας ενθαρρύνουν να είμαστε πιο κοντές, πιο αδύνατες, πιο… «διακριτικές».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Grand Hotel: Την «σταύρωσαν» στο Χ μετά την κίνηση της Κυβέλης- «Άκαρδη, αχώνευτη και απαράδεκτη!»
- Ζουγανέλη: «Προτιμώ να με πιάσει στο στόμα του ο Λιάγκας παρά να μου την πέσει κάμερα της...»
- 5 διακοσμητικές ιδέες για να «κλέψεις» από τη σειρά Sirens
- First Dates: Ο Βαγγέλης και ο Άντι τα βρήκαν σε όλα εκτός...
- Ζώδια σήμερα 07/06: Αφροδίτη στον Ταύρο - Η νοστιμιά βρίσκεται στην απλότητα
- Στην Ιταλία η Μαρία Σολωμού - Το φιλί στο στόμα με τον Αντίνοο Αλμπάνη
- Ημερήσιες Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια, 07/06: Δυνατές συγκινήσεις και ψυχολογικά ξεκαθαρίσματα
- Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν αισθάνομαι άνετα ακούγοντας αυτά τα πράγματα»
- Η θλιβερή αλήθεια για τον Michael Schumacher – Τι αποκαλύπτει πηγή
- First Dates: Η Χριστίνα δεν θέλει να ξαναβγεί με τον Ιάκωβο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν αισθάνομαι άνετα ακούγοντας αυτά τα πράγματα»
- Η θλιβερή αλήθεια για τον Michael Schumacher – Τι αποκαλύπτει πηγή
- Γιατί το ύψος αποτελεί τόσο ευαίσθητο θέμα για τους άντρες;
- Επιτέλους! Ο David Beckham θα γίνει ιππότης έπειτα από χρόνια αναμονής – Ο τίτλος της Victoria
- Βασιλική Τρουφάκου: Η σπάνια αναφορά στον σύντροφό της – «Είναι εξαιρετικός πατέρας»

- Τελευταία Νέα InStyle
- Γιατί το ύψος αποτελεί τόσο ευαίσθητο θέμα για τους άντρες;
- Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν αισθάνομαι άνετα ακούγοντας αυτά τα πράγματα»
- Επιτέλους! Ο David Beckham θα γίνει ιππότης έπειτα από χρόνια αναμονής – Ο τίτλος της Victoria
- Βασιλική Τρουφάκου: Η σπάνια αναφορά στον σύντροφό της – «Είναι εξαιρετικός πατέρας»
- Η θλιβερή αλήθεια για τον Michael Schumacher – Τι αποκαλύπτει πηγή
- Παναγιώτης Μπουγιούρης: Μιλά για το σοκαριστικό τροχαίο που είχε – «Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι το “έφαγα” το παιδί»
- Miley Cyrus: Αιχμηρό μήνυμα στον Liam Hemsworth ξανά
- Άρης Μουγκοπέτρος: «Το μπαρούτι είναι ακόμα ζωντανό μέσα στο χέρι μου και καίει»
- Οι 5 διαφορετικοί τύποι ρομαντικών σχέσεων
- Δανάη Μπάρκα: «Δεν μπορώ να πάρω το πρόωρο τέλος της εκπομπής σαν προσωπική αποτυχία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- First Dates: Γιωργος & Αμαλία αντάλλαξαν μία ζεστή αγκαλιά
- Μπάρκα για το κόψιμο του Πάμε Δανάη: «Μπορεί σε έναν μήνα να ξυπνήσω, να κάνω ένα βίντεο και να κάνω το μπαμ μου!»
- Αλέξανδρος Λογοθέτης: Τελευταίο γύρισμα για την Παραλία! «Υπάρχει μια βαθιά λύπη»
- Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο - Σπάνιο καρέ από τα παρασκήνια της ταινίας για πρώτη φορά
- Grand Hotel: Την «σταύρωσαν» στο Χ μετά την κίνηση της Κυβέλης- «Άκαρδη, αχώνευτη και απαράδεκτη!»
- Ζουγανέλη: «Προτιμώ να με πιάσει στο στόμα του ο Λιάγκας παρά να μου την πέσει κάμερα της...»
- First Dates: Η Ντιάνα αρνήθηκε 2ο ραντεβού κι ο Αναστάστης τσαντίστηκε
- Όπου φύγει - φύγει οι Αθηναίοι: 100.000 άτομα ταξιδεύουν το τριήμερο