Γιάννης Τσεκλένης: Ο σχεδιαστής που απέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει μόδα και αισθητική

10:58 31/1/2020 - Πηγή: InStyle

Κάποτε ο Γιάννης Τσεκλένης είχε πάει στο Λονδίνο. Σε μια βόλτα του στα Harrods ένας πωλητής τον πλησίασε και του είπε πόσο του άρεσε το blazer που φορούσε. Λίγους μήνες αργότερα τα blazer του πωλούνταν στα Harrods. Ο Έλληνας σχεδιαστής που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 29 Ιανουρίου ήταν ένας ευγενής άνθρωπος με απίστευτη αισθητική που έκανε την μόδα τέχνη με ένα τρόπο που έμοιαζε αβίαστος.

View
this post on Instagram

Farewell to a legend of Greek fashion design, Giannis Tseklenis! R.I.P. #fashiondesign #fashiondesigner #greekart #greekfashion #tseklenis #fashionart #hautecouture #fashionhistory #fashionillustration

A post shared by Porfyra (@porfyra_art) on Jan 30, 2020 at 10:49am PST

Ξεκινώντας την καριέρα του από τη διαφήμιση, αναλαμβάνοντας το marketing της εταιρείας υφασμάτων του πατέρα του,  γρήγορα ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό ρούχων. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει την Elizabeth Arden που αποφάσισε τελικά να την αγοράσει εξ ολοκλήρου. Τους επόμενους μήνες υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανική εταιρεία, έκανε μια καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και άνοιξε την πρώτη μπουτίκ Tseklenis στην Ερμού.

View this post on Instagram

Tseklenis the Greek designer had passed away. #rip #yiannistseklenis #tseklenis #greekdesigners

A post shared by elo (@eloproducts) on Jan 30, 2020 at 10:00am PST

Με βάση του το Λονδίνο, ο σχεδιαστής γρήγορα κατέκτησε τις διεθνείς αγορές και άφησε το αποτύπωμά του στην παγκόσμια μόδα. Τα σχέδιά του ήταν επηρεασμένα από την παγκόσμια τέχνη, τις παγκόσμιες τάσεις αλλά και τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Η Ελλάδα υπήρχε πάντα στις δημιουργίες του αφού εμπνεόταν από τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα και την ελληνική παραδοσιακή τέχνη.

View this post on Instagram

This shot makes me want to put on my Sunday best and dance! Thanks for sharing @greece_is The exhibition "Greek Fashion: 100 Inspirational and Creative Years”, on display at the Hellenic Cosmos Cultural Center until the end of the month, reveals how ancient and traditional elements have found their way into modern garments. Pictured is the style of the mid-’60s. “Karagouna” silk twill dress by Yiannis Tseklenis (1967). (Image from a photo board on display at the exhibition). © “Greek Fashion: 100 Inspirational and Creative Years” #fashion #greekdesign #history #greeceis #greece #dress #exhibition #silk #tseklenis #athens #athensgreece #acropolis #voguegreece #style

A post shared by Hellenic Farms (@hellenicfarms) on Jan 14, 2020 at 1:05am PST

Συνοδοιπόρος του και μούσα του η γυναίκα του Έφη Μελά που τον βοήθησε να αναπτύξει τις πιο καινοτόμες ιδέες του και χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε και η αναδρομική του έκθεση στο «Φουγάρο» του Ναυπλίου με κομμάτια που διάλεξε η ίδια.


Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ένας σχεδιαστής που έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει μόδα και αισθητική. Μάλιστα το 1969, το περιοδικό Εsquire τον συμπεριέλαβε στο αφιέρωμά του με τους μεγάλους σχεδιαστές της εποχής, όπως οι Pierre Cardin, Guy Laroche και Marc Bohan. Και δεν είναι τυχαίο που ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος επισκεπτόταν συχνά το Minion μόνο και μόνο για να δει τα καινούρια σχέδια του.

View this post on Instagram

"Η έμπνευσή μου είναι πάντα από τη ζωή. Από όλες τις φάσεις ζωής, από τον έρωτα, από τι βλέπουν τα μάτια μου, από την πολιτική κατάσταση, από την κρίση, από τη χαρά, από το γέλιο. Βάζω τη ζωή απέναντί μου και ζωγραφίζω." Γ.Τσεκλένης #R.I.P #tseklenis #giannistseklenis #greekfashion #paradosh #history #school #greekdesigners #arts

A post shared by Γνωρίστε την ελλάδα (@gnoristetinellada) on Jan 30, 2020 at 2:56pm PST

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε σχεδιάσει τις σχολικές ποδιές που φορούσαν οι μαθητές στην Ελλάδα αλλά και τις στολές της ελληνικής αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια σχεδίαζε πολυτελείς κατοικίες κι ασχολούταν με τις ανακαινίσεις ξενοδοχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Τσεκλένης, Ελλάδα,giannis tseklenis, ellada