Έρευνα: Ποια χώρα έχει τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια; Αποκαλύπτουμε τα νέα δεδομένα

10:00 20/4/2025 - Πηγή: InStyle

Ποιες είναι οι χώρες με τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια στον κόσμο; Είναι δεδομένο ότι η επιτυχία και η ευτυχία μιας σχέσης απαιτούν συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση, αλλά υπάρχουν χώρες που φαίνεται να ευνοούν τις μακροχρόνιες και ικανοποιητικές σχέσεις περισσότερο από άλλες.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Compare the Market Australia κατατάσσει την Ελβετία ως την κορυφαία χώρα για την ευτυχία

των ζευγαριών, βασισμένη σε έναν συνδυασμό ρυθμών γάμου, διαζυγίων, προσδόκιμου ζωής, δείκτη ευτυχίας και της δραστηριότητας στις διαδικτυακές αναζητήσεις που αφορούν θέματα σχέσεων.

Η Ελβετία στην κορυφή

Η Ελβετία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με συνολικό σκορ 71,50, εξαιρετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής (83,5 έτη) και δείκτη ευτυχίας που αγγίζει το 7,24. Η χώρα αυτή, με τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό διαζυγίων (μόλις 1,9 ανά 1.000 κατοίκους) και τους υγιείς δείκτες ευτυχίας, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τα ζευγάρια να ανθίσουν.

Ζευγάρι κάθεται σε παγκάκι στην Ascona στη λίμνη Maggiore, στο καντόνι Ticino της Ελβετίας. Credit: 123RF / erix2005Οι κορυφαίες χώρες για ευτυχισμένα ζευγάρια

Ακολουθώντας την Ελβετία, η Ιαπωνία και η Αυστρία κατατάσσονται επίσης ψηλά. Και οι δύο χώρες δείχνουν ισχυρούς δείκτες ευτυχίας για τα ζευγάρια, με την Ιαπωνία να σημειώνει έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό διαδικτυακών αναζητήσεων για θέματα σχέσεων και την Αυστρία να ξεχωρίζει με το προσδόκιμο ζωής των 81,1 ετών και το χαμηλό ποσοστό διαζυγίων.

Credit: 123RF / oneinchpunchΣκανδιναβικές χώρες και ευτυχία σχέσεων

Εντυπωσιακό είναι ότι πολλές Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) κατατάσσονται γενικά ψηλά στη λίστα, αποδεικνύοντας τη στήριξη του κράτους και της κοινωνίας στις μακροχρόνιες σχέσεις. Τα υψηλά προσδόκιμα ζωής και οι σταθεροί γάμοι δείχνουν μια κοινωνία με ισχυρές υποδομές και υποστήριξη για τα ζευγάρια.

Credit: 123RFΗ Ελλάδα στην 24η Θέση

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση με συνολικό σκορ 54,16. Παρόλο που ο ρυθμός γάμων είναι σχετικά χαμηλός (2,9 ανά 1.000 κατοίκους) και ο ρυθμός διαζυγίων (1,8 ανά 1.000 κατοίκους) βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων αγγίζει τα 80,6 έτη, με ένα δείκτη ευτυχίας 5,93. Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η χώρα έχει περιθώρια βελτίωσης και στην ενίσχυση των υποδομών που προάγουν τις ευτυχισμένες σχέσεις.

Credit: 123RFΠοιοι παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία των ζευγαριών;

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

Ρυθμός γάμων και διαζυγίωνΠροσδόκιμο ζωήςΔείκτης ευτυχίαςΔραστηριότητα διαδικτυακών αναζητήσεων για συμβουλές σε σχέσεις

Αυτοί οι δείκτες επισημαίνουν την κοινωνική και πολιτιστική διάσταση της ευτυχίας των ζευγαριών και δείχνουν πώς η υποστήριξη από την κοινωνία και την κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα των σχέσεων.

Η πρόκληση για την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Αντίθετα, η Αυστραλία κατατάσσεται στην 17η θέση, με σκορ 57,15, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη και ανάπτυξη προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τις σχέσεις των ζευγαριών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν στο τέλος της λίστας, υποδεικνύοντας σημαντικές προκλήσεις για τα ζευγάρια εκεί, με σκορ μόλις 42,27.

Credit: 123RF

Η ευτυχία σε μια σχέση δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα στην οποία ζεις. Ωστόσο, το να κατανοήσουμε τις χώρες που δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τα ζευγάρια, μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Μεθοδολογία

Το συγκεκριμένο dataset κατατάσσει τις χώρες βάσει παραγόντων που συμβάλλουν στην ευτυχία των ζευγαριών. Η ανάλυση στηρίζεται σε πέντε βασικές μεταβλητές:
• Αρ.Γάμων (ανά 1.000 κατοίκους)
• Αρ. Διαζυγίων (ανά 1.000 κατοίκους)
• Προσδόκιμο Ζωής
• Δείκτης Ευτυχίας
• Αναζητήσεις ανά 100.000 – σχετικά με συμβουλές για τις σχέσεις

Για κάθε παράγοντα, τα δεδομένα κανονικοποιήθηκαν ώστε να αποδίδουν σκορ μεταξύ 0 και 1. Σε περίπτωση που κάποιο δεδομένο ήταν απρόσιτο, αποδίδονταν 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν με έναν παράγοντα κλίμακας για να παραχθεί ένα συνολικό σκορ από 100. Η κατάταξη των κρατών πραγματοποιήθηκε από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο σκορ.

Οι δείκτες κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής:
• Ρυθμός Διαζυγίων: Οι χαμηλές τιμές αποδίδουν υψηλό σκορ.
• Όλοι οι άλλοι παράγοντες: Οι υψηλές τιμές αποδίδουν υψηλό σκορ.

Όλα τα δεδομένα είναι ενημερωμένα έως τις 16/01/25. Οι πληροφορίες της κατάταξης είναι σύνοψη δεδομένων από πολλαπλές πηγές και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα. Όλα τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί σύμφωνα με τις αναφερόμενες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα