Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός φωτογράφος Patrick Demarchelier

09:22 1/4/2022 - Πηγή: InStyle

Ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο Patrick Demarchelier έφυγε από τη ζωή, στις 31 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών, σύμφωνα με ποστ που ανέβηκε στο λογαριασμό του στο instagram, αφήνοντας πίσω την σύζυγό του Mia, τους γιους του Gustaf, Arthur και Victor και τρία εγγόνια.

@patrickdemarchelier

Ο Demarchelier έχει απαθανατίσει – κυρίως σε black

& white φιλμ – κάποιους από τους μεγαλύτερους σταρ του Hollywood, δίνοντας πάντα στις φωτογραφίες του μια ατμόσφαιρα high-fashion αισθητικής. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του καριέρας, συνεργάστηκε με τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας παγκοσμίως και δημιούργησε καμπάνιες για τους μεγαλύτερους, γαλλικούς και ιταλικούς οίκους.

Πράγματι, έγινε τόσο συνώνυμος με τα περιοδικά μόδας, που το όνομά του έκανε μια… εμφάνιση στο «The Devil Wears Prada». Η ατάκα «Get me Patrick!» ακούστηκε αρκετές φορές στη ταινία, ενώ αξέχαστο θα μείνει και το πέρασμά του από την ταινία «Sex and the City» για τη νυφική φωτογράφιση της Carrie Bradshaw.

Μία από τις πιο διάσημες, στο ευρύ κοινό, φωτογραφίες του ήταν αυτή της πριγκίπισσας Νταϊάνα, την οποία φωτογράφησε πρώτος ο ίδιος το 1989. Ήταν μάλιστα ο πρώτος μη Βρετανός φωτογράφος που κλήθηκε να φωτογραφίσει μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier

Γεννημένος το 1943, ο Patrick Demarchelier μεγάλωσε στη Χάβρη της Γαλλίας και μετακόμισε στο Παρίσι σε ηλικία 20 ετών. Ωστόσο τον κέρδισε η Νέα Υόρκη το 1975. Είχε μια μακρά δημιουργική συνεργασία με τη στιλίστρια Grace Coddington τόσο στη βρετανική όσο και στην αμερικανική Vogue. Πέρα από περιοδικά, εργάστηκε επίσης σε οίκους όπως οι Christian Dior, Ralph Lauren, Chanel και Giorgio Armani και φωτογράφισε το ημερολόγιο της Pirelli τρεις φορές: το 2005, το 2008 και το 2014 (η τελευταία σε συνδυασμό με τον φωτογράφο Peter Lindbergh).

@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier

Το 2018, καθώς ο κόσμος της μόδας ήταν αντιμέτωπος με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ο Demarchelier ήταν το θέμα ενός άρθρου της The Boston Globe στο οποίο πολλά μοντέλα ισχυρίζονταν πως αντιμετώπισαν ανεπιθύμητες συμπεριφορές από τον ίδιο. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η σχέση του με την Condé Nast τερματίστηκε.

Αρκετοί συνεργάτες του από τον κόσμο της μόδας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, όπως τα μοντέλα Amber Valletta και Gigi Hadid, ο κομμωτής Sam McKnight και ο makeup artist Peter Philips.

“Άλλος ένας θρύλος της μόδας μάς άφησε. Είχα την τύχη να δουλέψω με τον Patrick Demarchelier πολλές φορές κατά τη διάρκεια πολλών, πολλών ετών. Ήταν πάντα ευγενικός, αστείος, γενναιόδωρος και εξαιρετικά ταλαντούχος. Τόσες πολλές αναμνήσεις από την καριέρα μου μαζί σας κύριε. Σας ευχαριστώ για όλες τις ιδιαίτερες στιγμές. Στέλνω αγάπη και τις σκέψεις μου στην οικογένειά σας. Μας λείπεις Patrick Demarchelier”, έγραψε η Valletta για τον iconic φωτογράφο.

“Θλίψη για το χαμό τού υπέροχου Patrick Demarchelier. Τόσο ευγνώμων που δούλεψα μαζί του, τίποτα άλλο από υπέροχες και πολύτιμες αναμνήσεις”, ανέφερε ο Peter Philips.

@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier@patrickdemarchelier

Keywords
Τυχαία Θέματα