Δύο έρευνες για το κρασί… στα δύο άκρα

10:41 25/4/2022 - Πηγή: InStyle

Πίνετε κρασί; Αν ναι, ίσως συμβάλλετε στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2.

Αποτελέσματα ανάλυσης ιατρικών δεδομένων άνω των 300.000 ανθρώπων, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, έδειξαν μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρασιού (έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες) και την προστασία από τον διαβήτη, υπό την προϋπόθεση πως αυτή η κατανάλωση γίνεται παράλληλα με τη λήψη γεύματος.

Από τους σχεδόν 312.400 ενηλίκους, μέσης ηλικίας 56 ετών, των οποίων τα δεδομένα μελετήθηκαν,

περίπου 8.600 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 11 χρόνια από την αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό τους είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω τύπου διαβήτη σε σχέση με εκείνους που έπιναν χωρίς να τρώνε.

Όσοι, ωστόσο, έπιναν υπό τις ίδιες συνθήκες μεγαλύτερες ποσότητες μπίρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη. Αν και δεν είναι σαφές αν η μείωση του κινδύνου αφορά εξίσου το λευκό και το κόκκινο κρασί, η εκτίμηση των ερευνητών είναι πως δεν είναι το αλκοόλ μαζί με το φαγητό, παρά άλλα συστατικά του κρασιού, ίσως τα αντιοξειδωτικά του, που αποτελούν παράγοντα στην ενδεχόμενη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Και εκεί που η ανωτέρω έρευνα φέρνει μια ενδεχομένως θετική είδηση έρχεται μια άλλη να μας τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Ο λόγος για την έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», σύμφωνα με την οποία αρκεί ακόμα και η ήπια ή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για να βλάψει τον εγκέφαλό μας.

Οι ερευνητές μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων άνω των 36.000 ενηλίκων μέσης και τρίτης ηλικίας και βρήκαν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του μειωμένου όγκου του εγκεφάλου, με τη σύνδεση αυτή να ξεκινά από μια μέση κατανάλωση μίας μονάδας αλκοόλ ημερησίως (περίπου μισό κουτάκι μπίρα) και να γίνεται ισχυρότερη με κάθε επιπλέον ποτό.

Για παράδειγμα, σε άτομα ηλικίας 50 ετών, η αύξηση από το μισό σε ένα κουτάκι μπίρα ή σε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα προκαλεί τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο που ισοδυναμούν με γήρανσή του κατά δύο έτη.

Η σχέση μεταξύ της αύξησης στην κατανάλωση και τη γήρανση του εγκεφάλου «δεν είναι γραμμική», σχολίασε ένας εκ των υπογραφόντων της δημοσίευσης. «Γίνεται χειρότερο όσο περισσότερο πίνεις»…

Keywords
Τυχαία Θέματα