Χρησιμοποιείτε ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι; Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε σύμφωνα με τις οδηγίες του EMA

15:15 6/12/2023 - Πηγή: InStyle

Η ψευδοεφεδρίνη είναι συστατικό για την θεραπεία της ρινικής συμφόρησης. Ωστόσο σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η συγκεκριμένη ουσία έχει σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης των εγκεφαλικών συνδρόμων PRES και RCVS.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) δίνει νέα μέτρα για φάρμακα, τα οποία στην σύστασή τους έχουν ψευδοεφεδρίνη και τα χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης, συστήνει. Σκοπός των νέων κατευθυντηρίων είναι η ελαχιστοποίηση για σύνδρομο αναστρέψιμης

οπίσθιας εγκεφαλοπάθειας (PRES) και για σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής (RCVS).

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), την οποία κοινοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σύνδρομα PRES και RCVS είναι σπάνιες παθήσεις. Προκαλούν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο με ενδεχομένως σοβαρές και απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή. Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα των PRES και RCVS συνήθως υποχωρούν.

Η PRAC στις νέες οδηγίες συστήνει τα φάρμακα που έχουν ψευδοεφεδρίνη να μην τα χρησιμοποιούν ασθενείς με υψηλή πίεση αίματος που είναι σοβαρή ή αρρύθμιστη ή με σοβαρή οξεία ή χρόνια νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Credit: 123RF

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ τονίζει στους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματούν τη χρήση αυτών των φαρμάκων αμέσως και να αναζητούν θεραπεία.

Ποια είναι τα σμπτώματαΣοβαρός πονοκέφαλος με αιφνίδια έναρξηΑίσθημα ασθένειαςΕμετόςΣύγχυσηΕπιληπτικές κρίσεις Οπτικές διαταραχές.

Οι συστάσεις αυτές είναι μετά την τεκμηρίωση από ανασκόπηση για τα δεδομένα. Σε αυτήν, συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων από γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, αλλεργιολόγους και ένα εκπρόσωπο των ασθενών.

Οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που έχουν ψευδοεφεδρίνη επικαιροποιούνται και περιλαμβάνουν τους κινδύνους για τα σύνδρομα PRES and RCVS.

Credit: 123RFΤι είναι η ουσία ψευδοεφεδρίνη

Η ψευδοεφεδρίνη λειτουργεί ενεργοποιώντας νευρικές απολήξεις για να απελευθερωθεί η χημική ουσία νορεπινεφρίνη, η οποία προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων (γίνονται πιο στενά). Η μείωση του υγρού που απελευθερώνουν τα αγγεία έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο πρήξιμο και λιγότερη παραγωγή βλέννας στη μύτη.

Η χρήση της ουσίας, είναι για την θεραπεία συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης. Επίσης, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και ο πόνος, η αλλεργική ρινίτιδα ή αγγειοκινητική ρινίτιδα, σε ασθενείς με ρινική συμφόρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα