Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Πότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 05:27 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο που σημαίνει ότι ξεκινά επίσημα ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς. Από την ημέρα αυτή και έπειτα, οι νύχτες αρχίζουν

σιγά – σιγά να μικραίνουν, μέχρι να εξισωθούν με τη ημέρα, κατά τη διάρκεια της ισημερίας.

Οι μέρες θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέχρι και το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου 2024, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς και η διαδικασία θα συνεχιστεί αντίστροφα.

Σύμφωνα με το «Time and Date», την Παρασκευή η διάρκεια της ημέρας στην Ελλάδα θα είναι μόλις 9 ώρες, 31 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της νύχτας θα ξεπεράσει τις 14 ώρες.

Ειδικότερα, η ανατολή του ηλίου θα σημειωθεί στις 7:37 το πρωί και η δύση στις 17:09 το απόγευμα.

Τι είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα