Άαρχους: Η πόλη που χαμογελά

12:29 30/4/2022 - Πηγή: InStyle

Το Άαρχους (Ωρχους) έχει χαρακτηριστεί από τον οδηγό Lonely Planet, ως «η πιο χαρούμενη πόλη της Ευρώπης». Tαυτόχρονα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας.

Τι είναι, άραγε, αυτό που κάνει τους πολίτες -και συνακόλουθα τους επισκέπτες- αυτής της πόλης τόσο χαρούμενους; Πιθανότατα, ένας βασικός λόγος «δημιουργίας ευτυχίας» είναι υψηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας. Αυτό, εννοείται πως αίρει ουσιαστικά βιοποριστικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια άλλες

ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυρίως εκείνες του Νότου.

Την ίδια στιγμή, η γεωγραφική θέση του Άαρχους μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως «στρατηγική» σε επίπεδο ποιότητας ζωής. Το κέντρο της πόλης απέχει εξίσου -το πολύ, μάλιστα, 15 λεπτά χαλαρής ποδηλατάδας- από το κεντρικό της λιμάνι. Όμως εξίσου κοντά είναι και οι γύρω παραλίες για μπάνιο, τα εντυπωσιακά φιορδ και το πανέμορφο φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει τον αστικό ιστό. Το άφθονο πράσινο χαρίζει ευκαιρίες για μικρές αναζωογονητικές αποδράσεις.

To συγκρότημα κατοικιών The Iceberg (Το παγόβουνο) στη περιοχή του λιμανιού που φέρει το όνομα νησί Άαρχους, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σχεδόν το 15% του πληθυσμού του είναι άτομα κάτω των 18 ετών, που μαζί με τους φοιτητές που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης δίνουν έναν πολύ νεανικό αέρα στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο και πληρέστερο πανεπιστήμιο ολόκληρης της Σκανδιναβίας, με ένα αυτόνομο, υπερσύγχρονο επιστημονικό πάρκο και ένα εξαιρετικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Από τους Βίκινγκς στο σήμερα

Οι απαρχές της πόλης ανάγονται σε έναν οχυρωμένο οικισμό των Βίκινγκς του 8ου αι. και η ρυμοτομία του -ατμοσφαιρικού όσο και ρομαντικού- Latin Quarter, της παλαιότερης συνοικίας, μαρτυρά αυτό της το παρελθόν. Κάθε περίοδος έκτοτε έφερνε κι ένα στάδιο ανάπτυξης του Άαρχους, με αποτέλεσμα η πόλη σήμερα να συνθέτει ένα μαγευτικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό, όπου συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, στοιχεία αναγεννησιακά, μπαρόκ και ροκοκό με νεοκλασικά, μοντέρνα έως και φουτουριστικά. Η ανάπτυξη του αστικού ιστού, ωστόσο, δεν έγινε χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι, ένας εντυπωσιακός αριθμός 134 πάρκων στην ευρύτερη περιοχή διανθίζει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Κατευθυνθείτε, όπως δικαιολογημένα όλοι οι επισκέπτες της πόλης, στους κεντρικούς Βοτανικούς Κήπους που φιλοξενούν το Den Gamle By, το Υπαίθριο Μουσείο Αστικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Εδώ θα περιηγηθείτε σε ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό ιστορικό χωριό, με όλα τα κτίσματά του, καθώς και όλους τους «κατοίκους» του ντυμένους με ρούχα εποχής να κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους, την ώρα που πιτσιρίκια δίπλα τους παίζουν με τις πάπιες.

Εξαίσιοι είναι και οι κήποι του θερινού ανάκτορου της δανικής βασιλικής οικογένειας, του περίφημου Marselisborg, με τα χιλιάδες τριαντάφυλλα. Credit: www.flickr.com/photos/jensen__foto/Μην παραλείψετε ούτε το πανεπιστημιακό πάρκο του Aarhus με τo εντυπωσιακό κτίσμα και το καταπράσινο περιβάλλον. Το πανεπιστημιακό πάρκο εκτός από τις εντυπωσιακές βελανιδιές έχει να επιδείξει και δύο τεχνητές λίμνες και τα γρασίδια με τα «μελίσσια» φοιτητών – και μη.

Πολιτισμός uber alles

Αν και σχετικά μικρή για δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, το Άαρχους των 320.000 κατοίκων έχει να επιδείξει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό εδώ και δεκαετίες. Διαθέτει πληθώρα γκαλερί κάθε τάσης και καλλιτεχνικού προσανατολισμού, έντονη νυχτερινή ζωή και μία… έφεση στη μουσική – από εδώ μάλιστα ξεκίνησαν την καριέρα τους πολλοί Δανοί μουσικοί.

Όταν ανοίγει ο καιρός, τα Σαββατόβραδα «δονούνται» από αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι στους δρόμους, που -όχι ως διά μαγείας, αλλά λόγω προγραμματισμού των υπηρεσιών καθαριότητας- έως τις 11 το πρωί της Κυριακής είναι σαν να μη συνέβησαν ποτέ, παρά μόνο στη μνήμη εκείνων που διασκέδασαν σ’ αυτά έως το ξημέρωμα!

Τα τελευταία χρόνια το Ααρχους ακολουθεί κατά πόδας την Κοπεγχάγη στη γευστική πρωτοπορία, που βασίζεται, ωστόσο, σε παραδοσιακά, τοπικά, ποιοτικά υλικά.

H μόνιμη εγκατάσταση στο μουσείο ARoS “Your rainbow panorama”(To πανόραμα του δικού σου ουράνιου τόξου). Credit: balipadma

Για απόλυτα προοδευτική και ρηξικέλευθη σύγχρονη τέχνη, επισκεφθείτε το μουσείο ARoS, «εστεμμένο» με τη μόνιμη εγκατάσταση του Olafur Eliasson «Your Rainbow Panorama» – μία κυκλική διαδρομή στην ταράτσα του κτιρίου από όπου απολαμβάνεις το πανόραμα της πόλης μέσα από ένα… ουράνιο τόξο.

Dokk1/archdaily.com

«Προορισμός» σας αξίζει να είναι και το -κατασκευασμένο αποκλειστικά από μπετόν και γυαλί- Dokk1, ένας σύγχρονος πολυχώρος που φιλοξενεί και την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης.

Όσοι πάλι ενδιαφέρεστε για τεχνουργήματα από την πρώιμη περίοδο των «άγριων» Βίκινγκς, κατευθυνθείτε στο μουσείο Moesgaard.

Keywords
Τυχαία Θέματα