Normcore: Το στιλ των 2010s με τη “less is more” αισθητική του επανέρχεται

12:00 6/2/2024 - Πηγή: InStyle

Το Normcore (ή Norm core), είναι ένα στιλ της μόδας που όμως μπορεί να θεωρηθεί «αντι-μόδα». Σαν άλλος αντιήρωας έγινε τάση στα 2010s χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Εκεί που διαχρονικά οι τάσεις της μόδας μοιάζουν περίπλοκες και εμείς ψάχνουμε πώς να τις αποκωδικοποιήσουμε και πώς να τις φέρουμε στο στιλ μας, το normcore απενοχοποιημένα μας λέει ότι είναι τάση να ντυνόμαστε με απλά ρούχα, unisex και μίνιμαλ, όπως η νόρμα.

Το normcore ονομάστηκε και έγινε κάτι συγκεκριμένο

γύρω στο 2013 χάρη στους μιλένιαλς ιδρυτές του trend agency K-Hole, Greg Fong και Emily Segal.

View this post on Instagram

A post shared by Normcore (@normcore_fashion)


Ήταν τότε που, αν θυμάστε, είχαμε το πρώτο boom των social media και στιλιστικά θριάμβευε το “hipster”.

Πλατφόρμες όπως το Tumblr και το Instagram ενίσχυσαν την τάση για αντιγραφή του στιλ. Bloggers όπως η Tavi Gevinson, μαζί με celebrities όπως οι Cara Delevigne και Zooey Deschanel της σειράς New Girl (2011-2018), ήταν τα είδωλα της εποχής. Και το στιλ τους ήταν απλό, χαλαρό, καθημερινό και unisex!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Margaret Mary Emily Anne Hyra (@megryanfans)

Πίσω από τη φιλοσοφία του Normcore όπως την έθεσαν οι ίδιοι οι ιδρυτές του, ήταν η απάντηση στη σκληροπυρηνική εποχή του “Indie”. Του στιλ που κυριάρχησε στα aughts και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’00.

View this post on Instagram

A post shared by EMILY SEGAL (@nemesis_emily)

Τι ορίζει το στιλ του normcore

Οι οπαδοί του Normcore γυρνούν την πλάτη στην πολυτέλεια και πανηγυρίζουν για την πάλαι ποτέ “less is more” αισθητική. Αν ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο, από τους πρώτους celebrities που υιοθέτησαν ένα τέτοιο στιλ, ήταν οι Meg Ryan, Calista Flockhart ή οι «γίγαντες» της τεχνολογίας Steve Jobs και Mark Zuckerberg, το απλό στιλ των οποίων έγινε signature look.

View this post on Instagram

A post shared by Normcore (@normcore_fashion)

Η αντι-μόδα του Normcore επιτάσσει ψηλόμεσα straigh τζιν, t-shirts, cozy fleece jacket, αθλητικά παπούτσια, καπέλα του μπέιζμπολ, φούτερ και λευκή tube κάλτσα. Γενικά το αθλητικό στιλ με άνετα, φαρδιά ρούχα με ουδέτερα χρώματα (γκρι, μπεζ κτλ) είναι το ζητούμενο, χωρίς όλα τα παραπάνω να είναι περιοστικά. Το Normcore έχει βασικό του κανόνα την άνεση και την απλότητα. Οπότε οτιδήποτε basic και genderless, μας κάνει.

Το Normcore σήμερα

Τα “real clothes”, κάτι σαν την επόμενη γενιά της τάσης -οργώνουν δειλά τις πασαρέλες με το ίδιο περίπου σύνθημα. Σε αντίθεση με το quiet luxury, και ενώ και οι δύο τάσεις πανηγυρίζουν την απλότητα και τον μινιμαλισμό, το Normcore δεν έχει στοιχεία πλούτου και πολυτέλειας.

View this post on Instagram

A post shared by Normcore (@normcore_fashion)

Keywords
Τυχαία Θέματα