Floodlighting: Η νέα τοξική τάση στα ραντεβού που πρέπει να γνωρίζεις

21:30 25/5/2025 - Πηγή: InStyle

Το να είσαι ευάλωτος σε μια σχέση μπορεί να είναι ένα τρομακτικό αλλά και πανέμορφο πράγμα, απαραίτητο για όποιον θέλει να δημιουργήσει και να διατηρήσει ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή του. Ωστόσο, υπάρχει και το «υπερβολικά πολλά, υπερβολικά νωρίς» όταν πρόκειται για το άνοιγμα της ψυχής μας – και αυτό λέγεται “floodlighting.”

Ο όρος εισήχθη από την Brené Brown, συγγραφέα του The Power of Vulnerability: Teachings of Authenticity, Connections and Courage, και περιγράφει την υπερβολική κοινολόγηση βαθιά προσωπικών πληροφοριών με τρόπο

που φαίνεται ευάλωτος, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός, προστατεύοντας τον ομιλητή από την πραγματική συναισθηματική έκθεση. Πρόσφατα, ο όρος κάνει τον γύρο των media, των πρωινών εκπομπών και των reddit thread ως μια τοξική τάση στα ραντεβού, όπου κάποιοι αποκαλύπτουν υπερβολικά έντονες προσωπικές πληροφορίες στην αρχή μιας γνωριμίας, επιχειρώντας να επιβάλουν μια αίσθηση οικειότητας, όπως σημειώνει το άρθρο του Cosmopolitan.com.

Credit: Sexandthecitytv/Instagram

Σε κάποιον βαθμό, το “floodlighting” θυμίζει αυτό που η Carrie Bradshaw είχε αποκαλέσει «συναισθηματικά ελαφρόμυαλο» — όταν, δηλαδή, μοιράζεσαι λεπτομέρειες ενός πρόσφατου χωρισμού με το νέο σου φλερτ. Όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τυχαίο «ξεγύμνωμα ψυχής» και στη σκόπιμη ή αδέξια δημιουργία ψεύτικης εγγύτητας, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Τι είναι το “Floodlighting” στα ραντεβού;

Στο πλαίσιο των ραντεβού, το floodlighting συμβαίνει όταν ένα άτομο αποκαλύπτει συναισθηματικά έντονες ή τραυματικές εμπειρίες πολύ νωρίς, προσπαθώντας να επισπεύσει την εγγύτητα. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί την ευαλωτότητα σαν συναισθηματικό «βραχυκύκλωμα» για να δημιουργήσει ψευδή οικειότητα.

Αυτό, όπως εξηγεί η Marisa T. Cohen, PhD, ειδικός στις σχέσεις και συνεργάτιδα της εφαρμογής γνωριμιών Hily, μπορεί να είναι προβληματικό, γιατί η πραγματική εγγύτητα χρειάζεται χρόνο, αμοιβαιότητα και εμπιστοσύνη. Επιπλέον, ο συνομιλητής μπορεί να νιώσει άβολα ή πιεσμένος να μοιραστεί κι εκείνος προσωπικές λεπτομέρειες.

Σε εκπομπή του On Air With Ryan Seacrest, η συμπαρουσιάστρια Sisanie ανέφερε παραδείγματα floodlighting όπως: Κάποιος που μόλις γνώρισες και ξαφνικά σου μιλάει για ένα επώδυνο χωρισμό, οικογενειακά προβλήματα ή τραύματα του παρελθόντος, κάνοντάς σε να νιώθεις υποχρεωμένος να τον παρηγορήσεις ή ακόμη και να δηλώνει από την αρχή: «Έχω ιστορικό εγκατάλειψης, χρειάζομαι να ξέρω ότι δεν θα με αφήσεις».

Credit: 123RF

Αν και το άτομο που κάνει floodlighting μπορεί να μην έχει επίγνωση των κινήτρων του, παραμένει μια χειριστική τακτική, έστω κι αν δεν γίνεται συνειδητά. Είναι σαν το love bombing – αλλά αντί για δώρα και κομπλιμέντα, σε «βομβαρδίζουν» με παιδικά τραύματα και βαθιές εξομολογήσεις.

Είναι πάντα τοξικό το Floodlighting;

Όχι απαραίτητα. Όπως λέει η Cohen, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι απλώς είναι πιο ανοιχτοί ή ειλικρινείς από τη φύση τους, ή έχουν άγχος στο πρώτο ραντεβού και προσπαθούν να καλύψουν αμήχανες παύσεις. Αυτό δεν είναι τοξικό από μόνο του.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν η υπερβολική εξομολόγηση γίνεται εργαλείο πίεσης, μεταφέροντας στο άλλο άτομο το βάρος να ανταποκριθεί ή να αποκαλυφθεί το ίδιο — και ο floodlighter αγνοεί τα σημάδια δυσφορίας του συνομιλητή του.

Ακόμη κι αν το floodlighting πετύχει και οδηγήσει σε μια φαινομενικά «άμεση σύνδεση», η εγγύτητα αυτή δεν είναι αληθινή. Είναι μια συναισθηματική συντόμευση που παρακάμπτει την αυθεντική ανάπτυξη μιας σχέσης.

Όπως τονίζει η Cohen, το υγιές άνοιγμα συμβαίνει σταδιακά, καθώς δημιουργείται ασφάλεια και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο ανθρώπους. Η αληθινή σύνδεση δεν προκύπτει από πιεστικά ή βεβιασμένα «βαθιά» θέματα, αλλά αναδύεται φυσικά μέσα από τον χρόνο και την αμοιβαιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα