Angelo Badalamenti: Πέθανε ο κορυφαίος συνθέτης

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος συνθέτης, Angelo Badalamenti, που είχε δημιουργήσει μουσική για τα έργα του David Lynch, συμπεριλαμβανομένων των Blue Velvet, Twin Peaks και Mulholland Drive. Ήταν 85 ετών.

Ο Badalamenti πέθανε την Κυριακή από φυσικά αίτια, περιτριγυρισμένος

από την οικογένειά του στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπως είπε η ανιψιά του στο Hollywood Reporter.

Ο Lynch και ο Badalamenti θα γίνονταν στενοί φίλοι και συνεργάτες, αφού δούλεψαν μαζί στα Blue Velvet, Twin Peaks, Wild at Heart, Twin Peaks: Fire Walk With Me, Lost Highway, The Straight Story και Mulholland Drive. Ο Badalamenti, επίσης, εμφανίστηκε στην οθόνη ως ο γκάνγκστερ Luigi Castigliane που αγαπά τον καφέ στο Mulholland Drive και έπαιξε πιάνο με την Isabella Rossellini στο Blue Velvet.

Στη διάρκεια της εκπληκτικής καριέρας του, συνεργάστηκε επίσης με τους Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Pet Shop Boys και LL Cool J, ενώ συνέθεσε μουσικά θέματα όπως το Inside the Actors Studio και το θέμα της δάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Στο Blue Velvet, του 1986, την πρώτη του συνεργασία με τον Lynch, είχε έρθει για να εργαστεί ως δάσκαλος φωνητικής για τη Rossellini. Ο Lynch του ζήτησε να γράψει μία μελωδία, λέγοντας “άφησέ το να επιπλέει σαν τις παλίρροιες στον ωκεανό, κάν’ το να συλλέγει χώρο και χρόνο, διαχρονικό και ατελείωτο”, το οποίο έγινε το τραγούδι “Mysteries of Love”, που ερμήνευσε η Julee Cruise.

Τελικά ο Lynch του ανέθεσε να γράψει τη μουσική όλης της ταινίας, ζητώντας από τον Badalamenti να είναι σαν τον “Shostakovich, να είναι πολύ Ρώσος, αλλά να το κάνει το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο, αλλά σκοτεινό και λίγο τρομακτικό”.

Ο Badalamenti έγραψε τη μουσική για τα περισσότερα από τα Twin Peaks χωρίς να έχει δει ούτε ένα πλάνο. Μερικές φορές επισκεπτόταν τα γυρίσματα για να παίξει μουσική ζωντανά, ώστε οι ηθοποιοί “να μπουν στο κλίμα”.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1937. Έπαιζε πιάνο και γαλλικό κόρνο ως έφηβος πριν πάει στη μουσική σχολή με πλήρη υποτροφία. Αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή του Μανχάταν το 1960. Στα διαλείμματα στο κολέγιο, συνόδευε καλλιτέχνες σε θέρετρα στα βουνά Catskill.

Η πρώτη του δουλειά ήταν σε έναν μουσικό εκδότη, τύπος εκδότη που ειδικεύεται στη διανομή μουσικής. Εκεί έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες όπως η Shirley Bassey και η Nina Simone, υπό το ψευδώνυμο Andy Badale. Η πρώτη του ταινία για την οποία έγραψε μουσική ήταν το Gordon’s War, το 1973, ενώ η τρίτη του ταινία ήταν η Blue Velvet, το 1986.

Έχει τιμηθεί με Grammy και έχει λάβει τρεις υποψηφιότητες για Emmy για τη δουλειά του στο Twin Peaks, ενώ το soundtrack έγινε χρυσό σε 25 χώρες. Ο Badalamenti έλαβε βραβείο για το Σύνολο της Προσφοράς του στα World Soundtrack Awards το 2008 και το βραβείο Henry Mancini το 2011, το οποίο του απονεμήθηκε από τον Lynch.

Keywords
Τυχαία Θέματα