100 χρόνια Φραντς Κάφκα – Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές του

12:45 19/2/2024 - Πηγή: InStyle

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.

Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του: Από θεατρικές παραστάσεις και κύκλους συζητήσεων έως και ένα βιντεοπαιχνίδι.

Θεατρική παράσταση: ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ από το Goethe-Institut Thessaloniki

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Kafka στο Goethe -Institut Thessaloniki. Το «Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, αποτελεί την πιο επιτυχημένη θεατρική παραγωγή της Ομάδας Θέατρο Πρόταση. Παρουσιάστηκε το 2019 σε παγκόσμια πρώτη στο Μπενσουσάν Xαν, έπειτα στο χώρο της Βίλας Καπαντζή και το 2022 στο Θέατρο «Τ». Η παράσταση που παρακολούθησαν σχεδόν 4000 θεατές επιστρέφει, στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Κάφκα, σε μία νέα θεατρική εκδοχή.

Ο Kafka απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει. Τρεις ηθοποιοί επί σκηνής, μάς μεταφέρουν στον κόσμο που έζησε και μεγάλωσε ο Franz Kafka, αλλά και στον κόσμο που θα ήθελε να έχει ζήσει, αν ο πατέρας του μπορούσε να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του.

Για την παράσταση έγραψε ο κριτικός Αναστάσης Πινακουλάκης: «Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και διαφέρουν αισθητά από την πλειοψηφία των παραστάσεων που έχω παρακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Η παράσταση Γράμμα στον Πατέρα είναι ένα πραγματικό θεατρικό διαμάντι, με αξιοθαύμαστες ερμηνείες από τρεις ηθοποιούς κι έναν σκηνοθέτη, που είμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια».

H παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου. Παραστάσεις: από 19 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 5 Μαρτίου, στις 21.00

Εισιτήρια: 13€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο)Early Birds Tickets: 10€ έως 05.01.2024

Προπώληση: www.more.com/theater/gramma-ston-patera-tou-franz-kafka& στοΣάροθρων cafe – bar

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Goethe-Institut Athen (@goetheinstitut_athen)

Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία / Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής
Μουσική: Θάνος Χαριζάνης
Ερμηνεύουν οι: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος, Παύλος Τάνης

Goethe-Institut Thessaloniki, Αίθουσα εκδηλώσεων, Βασ. Όλγας 66 54642, Θεσσαλονίκη

Θεατρική παράσταση: Μηχανή Κάφκα στη Θεσσαλονίκη

Μια παράσταση για την ένοχη σιωπή των θεατών.Η «Μηχανή Κάφκα» βασισμένη στη Σωφρονιστική Αποικία του Franz Kafka σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2023 στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης και στη συνέχεια στο Goethe-Institut Thessaloniki, δημιουργώντας αίσθηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του Κάφκα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία. Μια παράσταση – θέαμα που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του, τρώγοντας pop corn, ως ηδονοβλεψία της βίας.

Η κριτικός Άννα Κανακάρη έγραψε: «Ο νεαρός και πολυτάλαντος σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής επιλέγει να μεταφέρει επί σκηνής ένα έργο πρόκληση, προσεγγίζοντάς το με σεβασμό και με μια οπτική νεωτεριστική και πρωτότυπη».

Goethe-Institut Thessaloniki, Αίθουσα εκδηλώσεων, Βασ. Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου, Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 έως τις 8 Μαρτίου

Προπώληση: www.more.com/theater/mixani-kafka-2 & στο Σάροθρων cafe – bar

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία / Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης Σκηνοθεσία / Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής, Μουσική: Άρης Παραπούρας, Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Ζγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Μαίρη Λιόλιου, Χαρά Σβάνου, Κατερίνα Φωτιάδου

Μια βιογραφία σε κόμικς

Με αφορμή το επετειακό έτος 2024 για τον Franz Kafka το Goethe-Institut παρουσιάζει την έκθεση αφίσας KOMPLETT KAFKA σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης).

Ο Franz Kafka δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;

Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Kafka με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Kafka να συντάξει μια σειρά φθηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω στο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)

Nicolas Mahler

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (21.03. – 18.05.2024)

Δε– Πε: 8:30 – 21:30, Πα: 8:30 – 17:00, Σα: 8:30 – 13:00 – Κυριακές και γιορτές κλειστά

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, 106 72 Αθήνα

Πηγή: goethe.de

Keywords
Τυχαία Θέματα