Υψηλό επταετίας για το πετρέλαιο, μετά την έκρηξη σε αγωγό της Τουρκίας

13:06 19/1/2022 - Πηγή: Fortune

Σε υψηλό επταετίας «σκαρφάλωσε» η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από έκρηξη σε αγωγό στην Τουρκία την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, που έκλεισε και ξανάνοιξε.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος μετέφερε περισσότερα από 450.000 βαρέλια την ημέρα πέρυσι, επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο. 

Η εθνική εταιρεία

ενέργειας Botas χρησιμοποιεί εναλλακτικές γραμμές για να παρακάμψει το σημείο της έκρηξης επειδή οι επισκευές εκεί θα χρειαστούν χρόνο, είπε.

Η Τουρκία ερευνά εάν η έκρηξη στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προκλήθηκε από δολιοφθορά.

Ο αγωγός φέρνει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Μεσογείου ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που «είναι στο στόχαστρο» τους τελευταίους μήνες.

OIL MARKET: Iraq-Turkey oil pipeline halted after explosion and fire, says a Turkish state-owned operator Botas. The line usually carries >450kb/d from northern Iraq into the Mediterranean port of Ceyhan | #OOTT Botas statement: https://t.co/kmwppy0yWJpic.twitter.com/GCOZFxb2rF

— Javier Blas (@JavierBlas) January 18, 2022

Ωστόσο, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου Brent έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας και πλέον στα futures -συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης- που διατίθενται στις ασιατικές αγορές, εν μέσω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των προβλημάτων στην προσφορά και της αύξησης της ζήτησης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας έφθασε επακριβώς τα 89,03 δολάρια περί τις 05:08 (ώρα Ελλάδας), ξεπερνώντας τα 86,84 δολάρια, το επίπεδο που είχε φθάσει την προηγουμένη, για πρώτη φορά από το 2014.

Σημειώνεται πως τα παγκόσμια αποθέματα αργού είναι ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2019 με την παραλλαγή του κορωνοϊού Οmicron να μην μειώνει πολύ τη ζήτηση. Η Goldman Sachs Group Inc. έχει προβλέψει ότι το Brent θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

To άρθρο Υψηλό επταετίας για το πετρέλαιο, μετά την έκρηξη σε αγωγό της Τουρκίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα