Ξενοδοχεία πόλης: «Κλειστόν» μέχρι νεωτέρας – Ετοιμάζεται ο κατάλογος με τα ξενοδοχεία …εφημερίας

18:41 20/3/2020 - Πηγή: Fortune

Πυρετώδης είναι η προετοιμασία του επιτελείου του υπουργείου Τουρισμού που πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα τουλάχιστον 80 ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν την περίοδο της καραντίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αποφάσισε αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής

ενότητας, ήτοι 74 κι επιπλέον από τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κατάλογος θα ενισχυθεί με ορισμένες ακόμη μονάδες σε περιοχές που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για υπηρεσίες φιλοξενίας όπως π.χ. στον Έβρο και άλλα σημεία της ελληνικής μεθορίου.

Η εξέλιξη αποτελεί σοκ, καθώς αφορά μια αγορά σχεδόν 4.500 ξενοδοχείων, που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το μπαράζ ακυρώσεων, όπως αναφέρουν στο Fortune Greece στελέχη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).  Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου και ως τότε θα πρέπει να έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν την επίμαχη περίοδο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε επαφή με κεντρικούς φορείς και τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις προκειμένου να επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια, όπως μεταφέρουν στο Fortune Greece αρμόδιες πηγές, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση διερευνώνται οι προθέσεις των υποψηφίων επιχειρηματιών, η προσβασιμότητα του ξενοδοχείου (σε κεντρικό σημείο, στη μέση της κατάταξης σε αστέρια, ώστε να είναι προσιτά τα ξενοδοχεία ως προς τις τιμές κ.ο.κ.).

Σημειώνεται ότι με αυτή την απόφαση, για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, κορυφώνεται μια σειρά περιοριστικών μέτρων στον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι με την απόφαση της 14ης Μαρτίου για την επιβολή μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και χώρων συνάθροισης κοινού για το χρονικό διάστημα από 14/3 έως και 27/3/2020, ζητήθηκε η λειτουργία εξ’αποστάσεως για τμήματα των ξενοδοχείων όπως κρατήσεις, πωλήσεις, λογιστήριο κ.ο.κ.

Μια μέρα μετά, στις 15/3 απαγορεύθηκε η λειτουργία των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων για το διάστημα μέχρι 30/4 ενώ ακολούθησε στις 18/3 η απαγόρευση προσωρινής λειτουργίας των youth hostels μέχρι 30/4/2020. Με το «λουκέτο» και στα ξενοδοχεία πόλης μπήκε σε καραντίνα όλος ο ξενοδοχειακός κλάδος, η ναυαρχίδα της οικονομίας, αν ληφθεί υπόψη ότι ο τουρισμός συνολικά συνεισφέρει το 1/4 του ΑΕΠ.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΞΕΕ οι απώλειες από ακυρώσεις κρατήσεων ξεπέρασαν τα 520 εκατ. ευρώ ήδη μέχρι τις 14/3 και ο τελικός αντίκτυπος του Covid – 19 στην αγορά δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) προειδοποιεί για πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Εν κατακλείδι, είναι ενδεικτικό ότι 9 στα 10 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας εκτιμούν πως θα έχουν ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%. Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν ότι σχεδόν 40 χιλ. θέσεις εργασίας στον κλάδο, πάνω από 20% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, είναι σε σοβαρό κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα