Ξεκινά η αναγγελία των κατηγοριών εναντίον του Τραμπ

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα προχωρούσαν αυτή την εβδομάδα με δύο κατηγορίες ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που αφορούσαν κατάχρηση εξουσίας και παρακώληση του έργου του Κογκρέσου, κατηγορώντας τον χαρακτηριστικά ότι παραβίασε το Σύνταγμα όταν πίεσε την Ουκρανία για βοήθεια για τις εκλογές του 2020. Η Νάνσι Πελόζι, και ηγέτες από άλλες επιτροπές των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι οι ενέργειες

του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία, και οι προσπάθειές του να εμποδίσουν την προσπάθεια του Κογκρέσου να ερευνήσει την υπόθεση, δεν τους άφησε καμία επιλογή από το να οδηγηθούν στους αυστηρότερους τρόπους αντιμετώπισης όπως ορίζονται από το Σύνταγμα. Η εν λόγω κίνηση θα φέρει τον πρόεδρο στο χείλος της δίωξης («impeachment») για την τέταρτη φορά στην αμερικανική ιστορία.

Μετά από πάνω από δύο μήνες ερευνών πάνω στο ζήτημα της Ουκρανίας, και έναν χρόνο συγκρούσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και του Τραμπ, η διαδικασία δίωξης είναι τώρα πιθανό να εξελιχθεί ταχύτατα. Η Δικαστική Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα την εξέταση των αρχείων του κατηγορητηρίου, ήδη από την Τετάρτη, και μπορεί να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να τα προταθεί σε ολόκληρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση. Αν η Βουλή διενεργήσει όπως αναμένεται, την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη ενώπιον της Γερουσίας στις αρχές της νέας χρονιάς.

Η Δικαστική Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει το κείμενο των αρχείων αργότερα, την Πέμπτη. Ενώ μεμονωμένοι νομοθέτες θα μπορούν να προτείνουν αλλαγές στα αρχεία του κατηγορητηρίου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της εβδομάδας και μέχρι και να εξαναγκάσουν μια επιτροπή να ψηφίσει σε επιπλέον κατηγορίες, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Χθες το βράδυ η Πελόζι είχε μακρά σύσκεψη με τους προέδρους της επιτροπής για την παραπομπή. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλιοτ Ένγκελ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία εντός της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Πολλοί από εμάς πιστεύουμε πως ό,τι συνέβη με την Ουκρανία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας» είπε σε δημοσιογράφους.

Οι New York Times σημειώνουν ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών έχει ένα δύσκολο έργο στη σύνταξη του κατηγορητηρίου, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απόψεις της πλειοψηφίας, αλλά και στα συνταγματικά ζητήματα της «προδοσίας και άλλων υψηλών εγκλημάτων». Εντός συνεδριάσεων της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ στην Ουκρανία ωφέλησαν τον ίδιο, αλλά και τη Ρωσία. Απαντώντας οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν τις θέσεις αυτές, ενώ έθεσαν εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία στην Δικαστική Επιτροπή.

Το κλίμα στο εσωτερικό της αμερικανικής πολιτικής σκηνής δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η πλήρης απουσία του Λευκού Οίκου από τις διαδικασίες σε εξέλιξη. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ροκανίζουν τον χρόνο, καθώς περιμένουν να περάσει η παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά όχι και από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα