Βηρυτός: Ψάχνουν απεγνωσμένα για επιζώντες – 300.000 είναι οι άστεγοι

10:49 6/8/2020 - Πηγή: Fortune

Μια εθνική τραγωδία που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους έλαβε χώρα στο Λίβανο, καθώς το απόγευμα της Τρίτης, η πρωτεύουσα της χώρας, «χτυπήθηκε»  από δύο γιγαντιαίες εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές τουλάχιστον στη μισή πόλη, δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Στους 137 ο αριθμός των νεκρών, 5.000 οι τραυματίες, 300.000 οι άστεγοι

Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε

σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ ήδη  σε κατ’ οίκον περιορισμό έχουν τεθεί οι υπεύθυνοι του λιμανιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέρα με τη μέρα ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει και σοκαριστικά βίντεο κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι προσπάθειές των σωστικών συνεργείων γίνονται με δυσκολία τη νύχτα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον ρεύμα και σύμφωνα με τους New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 5.000 να έχουν τραυματιστεί.

AFP

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρομοίωσαν την έκρηξη, η οποία ήταν ισοδύναμη με σεισμό 3,5 Ρίχτερ (στην επιφάνεια)  με αυτή μιας πυρηνικής βόμβας, χωρίς τη ραδιενέργεια. Μάλιστα ο κυβερνήτης του Λιβάνου είχε κάνει λόγο για καταστροφή ανάλογη με αυτή της Χιροσίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο εικόνες από δορυφόρο, πριν και μετά την έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού, δείχνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής, ενώ εικόνες drones καταγράφουν από ψηλά τα συντρίμμια αποδεικνύοντας πως μόλις δύει ο ήλιος η Βηρυτός είναι μία πόλη φάντασμα.

Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο «μηδέν»

Εξίσου σοκαριστικές είναι και οι εικόνες από το σημείο «μηδέν» της τραγωδία.

Εξαφανίστηκε κομμάτι στεριάς

Το συνολικό οικονομικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια, ενώ ήδη η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού. Ενδεικτικό του μεγέθους των εκρήξεων ήταν το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δια παντός ένα κομμάτι στεριάς από τη Βηρυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα