Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ

21:17 8/4/2019 - Πηγή: Fortune

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, ένα από τα κορυφαία και πιο σημαντικά τμήματα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας της Μέσης Ανατολής, θα μπουν στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μια ακόμη πρωτιά για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει επισήμως ως «τρομοκρατική οργάνωση» τις ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, αυτή του η πρωτοβουλία

«αναγνωρίζει την πραγματικότητα πως το Ιράν είναι όχι μόνο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά ότι οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) συμμετέχουν, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία ως μέρος της κρατικής του πολιτικής. Επίσης, «καθιστά σαφές το ρίσκο του να εμπορεύεσαι με και να υποστηρίζεις τους IRGC. Αν κάνεις business με τους Φρουρούς της Επανάστασης, χρηματοδοτείς την τρομοκρατία».

Με την σειρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ζήτησε νωρίτερα με επιστολή του προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να καταταχθούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τεχεράνη. Επίσης, το ανώτατο Συμβούλιο Ασφάλειας του Ιράν χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι Ιρανοί κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι στηρίζει την τρομοκρατία και χαρακτήρισαν την κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά την μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση από την Αμερική της Ισραηλινής κατοχής των υψιπέδων του Γκολάν, ο χαρακτηρισμός των Φρουρών της Επανάστασης ως «τρομοκρατική οργάνωση» αποτελεί μια ακόμη κίνηση που θα ευχαριστήσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στο τέλος ενός σκληρού προεκλογικού αγώνα.

«Σε ευχαριστώ, καλέ μου φίλε πρόεδρε των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή σου να κατατάξεις τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες θετικά σε ένα ακόμη αίτημά μου, που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου και των χωρών της περιοχής», ανέφερε με tweet του.

Η κίνηση του προέδρου της Αμερικής αναμένεται να καταστήσει πιο πολύπλοκη την διπλωματία στην Μέση Ανατολή. Οποιοσδήποτε διπλωμάτης η οργανισμός που έρχεται, η είχε έρθει σε επαφή στο παρελθόν με τους Φρουρούς της Επανάστασης, που έχουν πλήθος στρατιωτικών αξιωματούχων στις τάξεις τους, μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Για αυτόν τον λόγο αμερικανικές κυβερνήσεις στο παρελθόν δίσταζαν να προβούν σε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η άσκηση πίεσης στο Ιράν αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, και αποτελεί συνέχεια της ακύρωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία προχώρησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Επιπρόσθετα, στρέφεται άμεσα εναντίον των αρκετών στρατιωτικών συμβούλων που το Ιράν παρέχει στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην Συρία.

Τον Φεβρουαριο, αυτονομιστής βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 27 Φρουρούς της Επανάστασης κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανή υποστήριξη της επίθεσης από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI).

Οι Φρουροί της Επανάστασης αποτελούν στόχο πίεσης για το στρατόπεδο ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία, το οποίο θέλει να επιφέρει το τέλος της αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής του Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα