Τρίτο lockdown και «φαρμακερό» για αγορά και οικονομία

09:40 10/2/2021 - Πηγή: Fortune

Σε επικίνδυνη στροφή στο τούνελ της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία μοιάζει να μπαίνει η οικονομία, με μια στις δύο επιχειρήσεις να χρειάζεται άμεση στήριξη για να συντηρήσει εργαζόμενους την ώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και το κόστος από κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.

Λιανεμπόριο και εστίαση είναι στο επίκεντρο, με τον τουρισμό στο φόντο να τελεί εν αναμονή της επανεκκίνησης που στην παρούσα φάση δείχνει αβέβαιη. Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μιλούν οι επιχειρηματίες και ειδικά οι έμποροι που χάνουν μια σεζόν εκπτώσεων

(πάνω από μισό δισ. υπολογίζεται ο τζίρος τις δύο εβδομάδες που θα είναι κλειστά τα καταστήματα) κατά την οποία θα μπορούσαν να «ξεστοκάρουν» εμπορεύματα. Με γεμάτες αποθήκες και άδεια ταμεία δύσκολα θα γλυτώσουν το λουκέτο όσες επιχειρήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης στο προηγούμενο διάστημα. Ο εμπορικός κόσμος διαμηνύει ότι χωρίς γενναία και στοχευμένα μέτρα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους όπως οι 120 δόσεις, η μετατροπή επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, το κούρεμα των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και η θέσπιση προνομίων για τους συνεπείς, θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι μόνο στην Αθήνα οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις από τις συνολικά 50 με 60 χιλ. είναι στο «κόκκινο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πάνω από 250.000 εργαζόμενους που απασχολούν.

Παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή της κυβέρνησης στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας. Ενδεικτικά, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μιλά για ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) προτείνει μεταξύ άλλων τα μέτρα στήριξης να εστιάσουν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και με την αναστολή λειτουργίας θα βρεθούν χωρίς καθόλου έσοδα

Τα παραπάνω οδηγούν στο σαφές συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός βαίνει ολοταχώς προς αναθεώρηση. Τα νέα μέτρα ύψους 5,9 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μόλις πριν δύο ημέρες αλλάζουν άρδην τον λογαριασμό για τα δημόσια οικονομικά. Εξάλλου αυξάνεται το κόστος από το αυστηρό lockdown πάνω από τα 2,4 δισ. ευρώ που χάνονται κάθε μήνα από τα υφιστάμενα μέτρα. Κι αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 60% του τζίρου γίνεται στις «κόκκινες περιοχές», με βάση επίσημα στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε το κόστος που συνάγονται τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Το δίχτυ προστασίας 

Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της αγοράς κατά τη διάρκεια του 3ου και απ’ ότι φαίνεται «φαρμακερού» lockdown. Σύμφωνα πάντως με το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα υπάρχουν μέτρα στήριξης όπως η μη καταβολή ενοικίου, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά, η χρηματοδότηση των συμβάσεων σε αναστολή, η ανατολή οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Δρομολογούνται ωστόσο και νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα ξεδιπλώνονται μαζί με την «βεντάλια» των περιορισμών το επόμενο δίμηνο, όπως εμμέσως αποτυπώθηκε στις αναφορές του πρωθυπουργού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα μέτρα στήριξης συνοψίζονται ως εξής:

1,5 δισ. ευρώ σε δύο γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής Μάρτιο και Απρίλιο500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παγίων δαπανών μικρομεσαίων επιχειρήσεων450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός εγγυοδοτικού εργαλείου για χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εγγύηση έως 80% από την Αναπτυξιακή ΤράπεζαΜηδενισμός ή και κούρεμα ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίαςΑποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτωνΑναστολές συμβάσεων εργασίαςEπιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος Συν-ΕργασίαΔίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν εν μέσω lockdownΑναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών«Πάγωμα» επιταγών που λήγουν Μάρτιο και ΑπρίλιοΜείωση, έως και 100%, της προκαταβολής του φόρου ανάλογα με την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα