Τι σημαίνει μια κυβέρνηση Μπάιντεν για τις επιχειρήσεις

10:55 8/11/2020 - Πηγή: Fortune

του Geoff Colvin

Μόνο σε μια χρονιά σαν το 2020 θα υποδέχονταν θετικά οι CEO έναν νέο Πρόεδρο που υπόσχεται να αυξήσει τους φόρους τους, να εντατικοποιήσει την εποπτεία των εταιρειών, και να ενισχύσει τα συνδικάτα.

Αλλά βέβαια, το 2020 δεν είναι μια συνηθισμένη χρονιά.

Ο Τζο Μπάιντεν ως Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα είναι και πολύ φίλος των μεγάλων επιχειρήσεων, του γνωστού Big Business.

Το τι ακριβώς θα κάνει ή μπορεί να κάνει εξαρτάται από τη σύνθεση της Γερουσίας, η οποία είναι ακόμα αδιευκρίνιστη. Αλλά ο ίδιος έχει ανακοινώσει διάφορες δράσεις που θα προωθήσει ως Πρόεδρος, εφόσον θα μπορέσει, και γενικά η προδιάθεσή του είναι σαφής.

Με μια πρόταση: ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η μεσαία και η εργατική τάξη πρέπει να λάβουν περισσότερα και οι πλούσιοι λιγότερα.

Δεν είναι σοσιαλιστής, και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής καριέρας του το έχει περάσει όντας κοντά στο κέντρο. Αλλά σε μια ομιλία του πέρυσι κοντά στην παλιά του πόλη, το Σκράντον, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Δεν έχτισαν τούτη τη χώρα οι τραπεζίτες και οι CEO της Wall Street. Κοιτάξτε τριγύρω στη γειτονιά σας ή στο τραπέζι της κουζίνας σας και θα δείτε ποιος έχτισε τη χώρα».

Ως προς την εταιρική φορολογία, έχει δηλώσει απερίφραστα ότι η αύξησή της θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Εάν συμφωνήσει το Κογκρέσο, θα αντιστρέψει τις μειώσεις της φορολογίας που προώθησε ο Τραμπ, ο οποίος μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 35% σε 21%. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι θα τον αυξήσει στο 28%.

Επιπλέον, έχει πει ότι «θα διπλασιάσουμε τη φορολογία στα κέρδη από το εξωτερικό έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να φεύγουν και να παράγουν έξω». Ταυτόχρονα, θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες να επιστρέψουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ και να προβούν σε «πράσινες» επενδύσεις.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει την προσωπική φορολογία, ξεκινώντας από την αύξηση του μεγαλύτερου συντελεστή από το 37% στο 39,6%. Παράλληλα, θέλει να μειώσει τις φοροαπαλλαγές για άτομα με εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων και να φορολογήσει τα κεφαλαιουχικά κέρδη ως κανονικό εισόδημα για άτομα με εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η κατευθυντήρια αρχή του; «Πρέπει να ανταμείψουμε την εργασία όσο έχουμε ανταμείψει τον πλούτο».

Τέλος, ο Μπάιντεν επιδιώκει την ισχυροποίηση των συνδικάτων. «Τα συνδικάτα έχτισαν τη μεσαία τάξη» έχει πει. «Γι’ αυτό έχουμε μεσαία τάξη. Στην εταιρική Αμερική, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις την κατάχρηση εξουσίας είναι με την ισχύ, και τα συνδικάτα είναι τα μόνα που έχουν την ικανότητα να το πετύχουν.

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει νέες μορφές νομικής προστασίας στους εργαζομένους και θα διευκολύνει την συνδικαλιστική συμμετοχή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα