Τέλεια καταιγίδα στην αγορά χρέους: Σε bear market για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια

11:34 2/9/2022 - Πηγή: Fortune

Σε έδαφος bear market έχουν περιπέσει τα ομόλογα, κάτι το οποίο συμβαίνει  για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. 

Ειδικότερα, υπό την πίεση των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να καταπνίξουν τον πληθωρισμό παντί τρόπω, ακόμα και προκαλώντας ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα, η αγορά ομολόγων κατρακυλά…

Ειδικότερα, ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής συνολικής απόδοσης του Bloomberg

για κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά του το 2021, γεγονός το οποίο συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990. 

Οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων που αποφασίστηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως απάντηση στον πληθωρισμό έδωσαν τέλος σε μια bullish αγορά τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον για τους επενδυτές, με ομόλογα και μετοχές να βυθίζονται.

«Υποψιάζομαι ότι η ανοδική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 τελειώνει», είπε ο Stephen Miller, σύμβουλος επενδύσεων στην GSFM, μια μονάδα της καναδικής CI Financial Corp. Οι αποδόσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα ιστορικά χαμηλά που παρατηρήθηκαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο αυξημένος πληθωρισμός που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι έτοιμες να πάρουν μέτρα ανάλογα με αυτά που βοήθησαν να πέσουν οι αποδόσεις κάτω του 1%, είπε.

Ωστόσο, το discount τόσο για τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος όσο και μετοχικού κεφαλαίου υπονομεύουν τη βάση των επενδυτικών στρατηγικών. Ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg υποχωρεί κατά 16% το 2022, ενώ ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI Inc. 19%.

Αυτό ώθησε έναν δείκτη των ΗΠΑ για το κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 (οι επενδύσεις κατανέμονται με αυτές τις αναλογίες μεταξύ μετοχών και ομολόγων) σε πτώση 15% φέτος, σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια απόδοση από το 2008.

«Επίμονη επιδείνωση»

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι μια τεράστια συμφωνία για όσους αναμένουν ότι το σταθερό εισόδημα θα είναι ένας διαφοροποιητής κινδύνου για τις μετοχές», δήλωσε η Kellie Wood, διαχειριστής χρημάτων σταθερού εισοδήματος στη Schroders Plc.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Οι ασιατικές αγορές έχουν υποφέρει λιγότερο, με τη βοήθεια της Κίνας, καθώς η κεντρική τράπεζα εκεί ασκεί χαλαρή νομισματική πολιτική. Τα περιθώρια των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας εκφρασμένων σε δολάριο μειώθηκαν δραματικά τον περασμένο μήνα.

Η μετάβαση από την άνευ προηγουμένου χαλάρωση στις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

«Οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος έχουν δει την πιο σοβαρή και πιο επίμονη επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας φέτος σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με ελάχιστα σημάδια αντιστροφής», γράφουν σε ενημερωτικό σημείωμα οι αναλυτές συμπεριλαμβανομένου του Νικόλαου Πανηγυρτζόγλου στο Λονδίνο. Η πτωτική ορμή των ομολόγων πλησιάζει σε ακραία επίπεδα, είπαν.

Πίσω στη δεκαετία του ’60

Από πολλές απόψεις, η οικονομική και πολιτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές παραπέμπει στην bear market για τα ομόλογα της δεκαετίας του 1960, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας, όταν μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανεργίας έφτασε ξαφνικά στο τέλος της.

Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν. Αργότερα θα έφτασαν σχεδόν το 16% το 1981, αφού ο τότε πρόεδρος της Fed Paul Volcker είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών.

Ο σημερινός πρόεδρος της Fed Jay Powell ανέφερε τη δεκαετία του 1980 για να υποστηρίξει τη hawkish στάση του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, λέγοντας ότι «το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής». Οι traders που διαπραγματεύονται Swaps «βλέπουν» τώρα σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed να πραγματοποιήσει μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στο Jackson Hole, από την Ευρώπη μέχρι τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία, ανέφεραν επίσης ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Από την άλλη, οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση για κρατικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, υποβοηθούμενες από τις παρατεταμένες προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιστρέψουν την πορεία τους εάν η οικονομική επιβράδυνση συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. 

Στις ΗΠΑ, οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης εξακολουθούν να τιμολογούν μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος. «Δεν θα χαρακτήριζα την τρέχουσα τάση ως μια νέα κοσμογονική αγορά ομολόγων αλλά περισσότερο ως απαραίτητη διόρθωση από μια περίοδο μη βιώσιμων εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων» δήλωσε ο Steven Oh, παγκόσμιος επικεφαλής πίστωσης και σταθερού εισοδήματος στην PineBridge Investments LP. 

«Οι προσδοκίες μας είναι ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα ιστορικά πρότυπα και το 2022 είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει την κορυφή στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στον τρέχοντα κύκλο».

To άρθρο Τέλεια καταιγίδα στην αγορά χρέους: Σε bear market για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα