Στους δέκα οι νεκροί από τον κορωνοϊό

21:03 20/3/2020 - Πηγή: Fortune

Απεβίωσε γυναίκα 93 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ρίου ως επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 10.

Προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.

Στους 495 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ογδόντα τέσσερις εξ αυτών είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 90 νοσηλεύονται και 20 είναι διασωληνωμένοι.

Παράλληλα

ανακοίνωσε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά στα 495. Σε 84 από αυτά η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη, 90 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους 20 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

«Κάποιοι νομίζουν ότι πρόκειται για διακοπές»

Αυστηρός με όσους δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου εμφανίστηκε και σήμερα ο κ. Τσιόδρας επιπλήττοντας όσους νομίζοντας ότι πρόκειται για διακοπές γεμίζουν τα πλοία και τους εθνικές οδούς.

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα  νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας και νέα μέτρα, καθώς δυστυχώς αρκετοί πολίτες δείχνουν με τη συμπεριφορά τους να μην έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι εκτάκτως το Σάββατο οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές.

Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση απόπλου σκαφών αναψυχής από όλα τα λιμάνια της χώρας, για να σταματήσει την μαζική φυγή προς νησιά το Σαββατοκύριακο.

Αναφερόμενος δε στην απαράδεκτη εικόνα που παρατηρείται στα διόδια με ουρές αυτοκινήτων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Αθήνα, είπε σε αυστηρό τόνο ότι «ξέρουμε ποιοι περνούν τα διόδια», κάτι που ίσως να σημαίνει ότι το πρόστιμο θα πάει σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα