Σχέδιο – ανάσα της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα: Επιλέξιμα ως το 2024

10:43 17/2/2022 - Πηγή: Fortune

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου τα ελληνικά ομόλογα θα κρίνονται επιλέξιμα ως εξασφαλίσεις (collateral) έναντι χρηματοδότησης έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσής τους, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος πράξεων ανοικτής αγοράς (PEPP).

Βέβαια, μια τέτοια απόφαση υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,

με τον χρονικό ορίζοντα λήψης της να τοποθετείται τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Tα μέτρα ελάφρυνσης περί χαλάρωσης των εγγυήσεων που έλαβε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στο τρέχον QE, θα επαναξεταστούν πριν από τον Ιούνιο του 2022» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικοί τίτλοι  είχαν υποβιβαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που βίωσε η χώρα μας, αρχής γενομένης το 2012, στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) – μια κρίση που παρ’ ολίγον να χωρίσει την Ευρωζώνη στα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ομόλογά μας δεν έχουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα (απέχουν δύο αναβαθμίσεις), γεγονός που καθιστά την ελληνική οικονομία ευάλωτη σε αναταράξεις. 

Πϊσω στο παρόν, από τότε που η ΕΚΤ άλλαξε τη νομισματική της πολιτική στις αρχές αυτού του μήνα, η απόδοση των εγχώριων 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά περισσότερες από 70 μονάδες βάσης.

Έτσι, για να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά  που θα μπορούσε να καταστήσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο αποτελεσματική καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από το σοκ Covid-19, η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα «θα παραμείνουν αποδεκτά ως collateral για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά την ίδια περίοδο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο γνώμης του.

Επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Για τον σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν ήδη τεθεί στον προϋπολογισμό. 

To άρθρο Σχέδιο – ανάσα της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα: Επιλέξιμα ως το 2024 δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα