Ρωσικό αέριο τέλος για την Ευρώπη, που πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται

18:32 10/7/2022 - Πηγή: Fortune

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρ. Ένωσης κατά του Κρεμλίνου και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Ας προετοιμαστούμε για μια πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Le Maire σε οικονομικό συνέδριο στην Aix-en-Provence, στη νότια Γαλλία, την Κυριακή. «Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο σήμερα».

Η Γαλλία

πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στην κατανάλωση ενέργειας, να δημιουργήσει αποθέματα φυσικού αερίου, να μειώσει τη γραφειοκρατία που επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιταχύνει το πρόγραμμά της για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η χώρα πρέπει επίσης να καταρτίσει σχέδια για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας ανά εταιρεία και ανά περιοχή, ώστε να διασφαλίσει ότι επιχειρήσεις όπως οι κατασκευαστές γυαλιού θα γλιτώσουν από μη αναστρέψιμες ζημιές, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση «προσπαθεί να κάνει ό,τι απαιτείται για να αποφύγει» την ενεργειακή έλλειψη, δήλωσε ο Le Maire. «Λόγω της ενεργειακής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να ξεπεραστεί η αιχμή της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος εάν η Μόσχα σταματήσει τις ροές, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών για εισαγωγή φυσικού αερίου από αλλού.

Η ενεργειακή πρόκληση της Γαλλίας επιδεινώνεται από τις επισκευές σε ορισμένους από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electricite de France SA, οι οποίες πρόκειται να ρίξουν την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών. Το Σάββατο, το απερχόμενο αφεντικό της EDF, Jean-Bernard Levy, προειδοποίησε ότι ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να φέρει δελτίο ενέργειας στην Ευρώπη.

Η χώρα επιδιώκει να παρατείνει έναν «κόφτη» στα ενεργειακά τιμολόγια πέραν του τέλους του 2022 για να ανακουφίσει τα φτωχότερα νοικοκυριά της από την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, δήλωσε το Σάββατο η πρωθυπουργός Elisabeth Borne.

Ο Le Maire δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εθνικοποίηση της EDF – η οποία ανήκει ήδη κατά 84% στο κράτος – θα εξορθολογήσει τη λήψη αποφάσεων και θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την εθνικοποίηση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ίδια η διαδικασία «θα διαρκέσει μήνες».

Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη μακρές συζητήσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager για το θέμα αυτό και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις αυτές.

To άρθρο Ρωσικό αέριο τέλος για την Ευρώπη, που πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα