Ρωσική προειδοποίηση για »ακούσια περιστατικά» στην Αρκτική λόγω της αυξημένης παρουσίας του ΝΑΤΟ

14:31 17/4/2022 - Πηγή: Fortune

Η Ρωσία ανησυχεί για την αυξημένη δραστηριότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική και βλέπει κινδύνους «ακούσιων περιστατικών» στην περιοχή, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο διπλωμάτη Νικολάι Κορτσούνοφ, αναφέρει το Reuters.

Τον Μάρτιο, η Φινλανδία και η Σουηδία, οι οποίες εξετάζουν αμφότερες το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη στρατιωτική

συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξήγαγαν συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, οι οποίες όμως είχαν προφταμματιστεί πριν τη ρωσική εισβολή.

«Η πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία. Άλλη μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση της συμμαχίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη βόρεια Νορβηγία. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Κορτσούνοφ.

Σύμφωνα με τον Κορτσούνοφ, μια τέτοια δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο «ακούσιων περιστατικών», τα οποία, εκτός από τους κινδύνους για την ασφάλεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο οικοσύστημα της Αρκτικής. Δεν διευκρίνισε σε τι είδους περιστατικό μπορεί να αναφέρεται.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πλέον λόγος για μια Βαλτική «χωρίς πυρηνικά».

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε καθεστώς άνευ πυρηνικών για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

To άρθρο Ρωσική προειδοποίηση για »ακούσια περιστατικά» στην Αρκτική λόγω της αυξημένης παρουσίας του ΝΑΤΟ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα