«Πρόωρη εφηβεία»: Ένας μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά που περνούν υπερβολικές ώρες μπροστά σε μια οθόνη

19:02 20/9/2022 - Πηγή: Fortune

της Alexa Mikhail

Όπως και οι ενήλικες, ο χρόνος που αφιερώνουν μπροστά από μια οθόνη τα παιδιά έχει αυξηθεί με τα χρόνια και αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 12 ετών περνούν από τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ή κοιτάζοντας οθόνες και οι έφηβοι περνούν έως και εννέα ώρες. Αυτό είναι δραματικά μεγαλύτερο από τη μία ώρα ημερήσιου χρόνου θέασης οθόνης που προτείνουν οι παιδίατροι για παιδιά

ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Το μπλε φως, ή αλλιώς το ορατό φως υψηλής ενέργειας, παράγεται από τον ήλιο αλλά και από τις οθόνες μας, κάτι που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν για το πώς η έκθεση στο μπλε φως μέσω συσκευών επηρεάζει την υγεία μας. Η έκθεση στο μπλε φως είχε συνδεθεί στο παρελθόν με διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό και στους κύκλους του ύπνου των ανθρώπων, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σε μια μελέτη σε αρουραίους, τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο μπλε φως συσχετίστηκαν με πρώιμη έναρξη της εφηβείας για τα θηλυκά, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην 60η  ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας. Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η έκθεση στο μπλε φως συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης, υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αναπαραγωγικών ορμονών και αλλαγές στην δομή των ωοθηκών.

Στη μελέτη, διαφορετικές ομάδες αρουραίων εκτέθηκαν σε κανονική ποσότητα φωτός, έξι ώρες μπλε φωτός και 12 ώρες μπλε φωτός την ημέρα. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στη μεγαλύτερη διάρκεια μπλε φωτός μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο μπλε φως είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που επηρεάζει τον ύπνο, και οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο μπλε φως για το μεγαλύτερο διάστημα είχαν κυτταρική βλάβη και φλεγμονή στις ωοθήκες τους. Τα επίπεδα μελατονίνης είναι στα υψηλότερα επίπεδα κατά την προεφηβεία, σε σύγκριση με την εφηβεία, η οποία «είναι ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη της εφηβείας», λέει στο Fortune η Δρ. Aylin Kilinç Uğurlu, συγγραφέας της μελέτης.

«Το μπλε φως είναι το φως που καταστέλλει τα επίπεδα μελατονίνης περισσότερο», λέει η Uğurlu. «Η έκθεση στο μπλε φως μειώνει τα επίπεδα μελατονίνης και προκαλεί πρώιμη έναρξη της εφηβείας στους αρουραίους, μειώνοντας την ανασταλτική της δράση κατά την έναρξη της εφηβείας».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γιατροί ανέφεραν ότι περισσότερα κορίτσια εμφάνισαν πρώιμη εφηβεία, σύμφωνα με την Washington Post, και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των κοριτσιών που διαγνώστηκαν με πρώιμη εφηβεία για άγνωστους λόγους υπερδιπλασιάστηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Η πρώιμη έναρξη της εφηβείας έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του κοινωνικού άγχους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Παρότι τα αποτελέσματα της μελέτης στους αρουραίους δεν μπορούν να γενικευτούν για τα παιδιά, λέει η Uğurlu, ο «ορμονικός μηχανισμός», συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ωορρηξίας κατά, πριν και μετά την εφηβεία, είναι ο ίδιος σε αρουραίους και ανθρώπους.

To άρθρο «Πρόωρη εφηβεία»: Ένας μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά που περνούν υπερβολικές ώρες μπροστά σε μια οθόνη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα