Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία: Νικητής των εκλογών ο κωμικός ηθοποιός Ζελένσκι

09:46 22/4/2019 - Πηγή: Fortune

Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία αναδεικνύεται ο ηθοποιός Βολόντιμιρ Ζελένσκι με ποσοστό 72,7%. Ο Ποροσένκο συγκέντρωσε το 25% των ψήφων. O Βολοντίμιρ Ζελένσκι σαρώνει το θεατρικό σανίδι και τα τηλεοπτικά πλατώ της Ουκρανίας με τα δημοφιλή σόου του. Ο αγαπητός κωμικός ξεκίνησε κάνοντας παραστάσεις stand-up comedy και στη συνέχεια ήρθαν οι ρόλοι σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά σίριαλ.

Ο Ζελένσκι είναι 41 ετών, με δικές του επιτυχημένες

επιχειρήσεις στην σόουμπιζ.

Συγχαρητήρια από τον ηττημένο Ποροσένκο

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παραδέχτηκε τη μεγάλη ήττα του από τον κωμικό Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα. Ο Ποροσένκο, ο οποίος συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο, θα αποχωρήσει από την προεδρία τον επόμενο μήνα, αλλά δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που του δίνουν μόλις το 25% των ψήφων, «είναι προφανείς και μου δίνουν κάθε λόγο να καλέσω τον αντίπαλό μου και να τον συγχαρώ» (καθώς λαμβάνει το 73% ψήφων), δήλωσε ο Ποροσένκο ενώπιον των υποστηρικτών του. «Αποδέχομαι αυτή την απόφαση. Αφήνω το αξίωμά μου αλλά θέλω να τονίσω με αποφασιστικότητα: δεν αφήνω πολιτική», πρόσθεσε ενώ βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία εισήλθε σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά σήμερα έπειτα από δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Ζελένσκι, ένας κωμικός με πολιτική απειρία και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό πρόγραμμα, κερδίζει εύκολα αρκετές ψήφους για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος σε μια χώρα σε πόλεμο.

Σχόλιο της Ρωσίας

Η ευρεία νίκη του νέου στην πολιτική ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ουκρανοί «ψήφισαν για την αλλαγή», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία.

«Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν ότι οι ουκρανοί πολίτες ψήφισαν για την αλλαγή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, προσθέτοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συναισθανθεί και να υλοποιήσει τις ελπίδες των εκλογέων».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα έχει «μια ευκαιρία» να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία μετά την εκλογή του νέου ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μεντβέντεφ έγραψε πως «υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιωθεί η συνεργασία με τη χώρα μας». Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση ρώσου αξιωματούχου στον χθεσινό εκλογικό θρίαμβο του άπειρου στην πολιτική κωμικού ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα