Πόσο κακός είναι ιστορικά ο πληθωρισμός; Τι θα αποκαλύψει ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ

19:31 7/6/2022 - Πηγή: Fortune

του Bernhard Warner

 Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικούς αριθμούς για να ξεκινήσετε την εβδομάδα σας ενόψει της μεγάλης έκθεσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) την Παρασκευή. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι αυξημένες κατά 30% από έτος σε έτος. Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άλμα ρεκόρ 21% την ίδια περίοδο. Η τιμή του λαδιού έχει διπλασιαστεί.

Και οι μισθοί; Οι μισθοί είναι κατά προσέγγιση 5% αυξημένοι το 2022. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ καλός στα μαθηματικά κάποιος για να δει ότι οι αμοιβές υπολείπονται κατά πολύ του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Ο πληθωρισμός

θα κυριαρχήσει στο οικονομικό (και πολιτικό) τοπίο για το υπόλοιπο του έτους. Σίγουρα όμως ο πληθωρισμός «έχει πιάσει ταβάνι». Σωστά; Μπορεί. Ίσως τα στοιχεία του πληθωρισμού της Παρασκευής να δείξουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σπίτια των ονείρων μας θα γίνουν ξαφνικά προσιτά ή ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ταξίδια ή να επενδύσουμε τις οικονομίες μας ξανά σε μετοχές σύντομα.

Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America, Michael Hartnett, προειδοποιεί ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μια πολύ επιθετική Fed κατά τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες». Στο εγγύς μέλλον, η Hartnett & Co. λέει ότι πρόκειται να μπούμε στο «καλοκαίρι του Volcker», μια αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Paul Volcker, κατά τη διάρκεια των ετών προεδρίας των Carter-Reagan. Αυτός και οι συνάδελφοί του επιφορτίστηκαν με την καταπολέμηση του μαινόμενου πληθωρισμού αυξάνοντας δραματικά τα επιτόκια.

Σε αυτό το περιβάλλον ποσοτικής σύσφιξης, οι επενδυτές τείνουν να τιμωρούν εταιρείες με αδύναμες ταμειακές ροές και υψηλό χρέος. Ανεξάρτητα από το τι θα μας πει ο ΔΤΚ της Παρασκευής, προβλέπονται αρκετές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα νιώσουν την πίεση. Οι ζώνες θα σφίξουν.

Και όταν η σκόνη καταλαγιάσει, αυτή η αναλογία μισθών προς πληθωρισμό θα συνεχίσει να είναι προβληματική.

To άρθρο Πόσο κακός είναι ιστορικά ο πληθωρισμός; Τι θα αποκαλύψει ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα