Πόσα χρόνια χρειάζονται για να κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

20:07 30/1/2020 - Πηγή: Fortune

της Naomi Xu Elegant

Επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες στην Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό που έχει μεταδοθεί σε πάνω από 6.000 άτομα παγκοσμίως και ήδη 130 άτομα έχουν πεθάνει απ’ αυτόν.

Αλλά ακόμα κι αν οι ερευνητές καταφέρουν να ανακαλύψουν το εμβόλιο – που μια ομάδα ερευνητών στο Χονγκ Κονγκ

δήλωσε ότι έχει ήδη κάνει – αυτό θα πρέπει να περάσει από διάφορους γύρους δοκιμών σε ζώα, κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, και ρυθμιστικών εγκρίσεων προτού επιτραπεί η κυκλοφορία του στην αγορά. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει πολλούς μήνες, ή και χρόνια.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Johnson & Johnson δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι «δεκάδες επιστήμονες» στον φαρμακευτικό κολοσσό δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό, και ότι η εταιρεία «είναι περίπου σίγουρη» ότι θα καταφέρει να το πετύχει αυτό.

Η Συμμαχία για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας κατά των Επιδημιών (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), ένας οργανισμός δημόσιου-ιδιωτικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2017 για την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη επιδημιών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρηματοδοτήσει δύο αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, τη Moderna Therapeutics και την Inovio Pharmaceuticals, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, για την ανάπτυξη εμβολίων για τον νέο κοροναϊό που είναι γνωστός με την επωνυμία 2019-nCoV.

«Όλοι προσπαθούν να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν» είπε η Jacqueline Shea, επικεφαλής λειτουργιών στην Inovio.

Ο νέος ιός, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων υγείας προήλθε από μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν, ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, στην οποία ανήκουν το κοινό κρύωμα καθώς και άλλοι σπανιότεροι και πιο επικίνδυνοι ιοί όπως ο SARS και ο MERS.

Μάλιστα, δεδομένα από τις επιδημίες των ιών SARS και MERS ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον ιό 2019-nCoV. Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, παρήχθη μέσω της τροποποίησης μέρους του ήδη υπάρχοντος εμβολίου κατά της γρίπης.

Αλλά ακόμα κι αν οι επιστήμονες καταφέρουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, οι κλινικές δοκιμές και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές θα καθυστερήσουν την κυκλοφορία του εμβολίου κατά έναν χρόνο, ή και περισσότερο. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι οι δοκιμές σε ζώα θα διαρκέσουν μήνες και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους «θα απαιτήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο, εφόσον επισπευστούν». Το στέλεχος της Johnson & Johnson εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν 8-12 μήνες ώσπου να φτάσει η εταιρεία στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα