Πώς το ρίσκο του Γουόρεν Μπάφετ να επενδύσει στην κινεζική BYD του απέφερε τεράστια κέρδη

17:15 4/3/2021 - Πηγή: Fortune

του Rey Mashayekhi

Αυτό το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε η έκθεση κερδών της Berkshire Hathaway για το 2020, η οποία έδωσε στον επενδυτικό κόσμο μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσει την απόδοση του ίδιου του Warren Buffett.

Και παρόλο που η τεράστια εταιρεία χαρτοφυλακίου του 90χρονου επενδυτή επλήγη προβλέψιμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, η έκθεση ρίχνει φως στο πώς

ένα από τα πιο τολμηρά στοιχήματα του Buffett έχει μέχρι σήμερα αποφέρει τεράστια κέρδη.

Πριν από δεκατρία χρόνια, με τη συμβουλή του βοηθού του, Charlie Munger, ο Buffett έκανε μια επένδυση 232 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια σχετικά άγνωστη κινεζική εταιρεία αυτοκινήτων που ονομάζεται BYD. Όπως είχε πει ο Munger στο Fortune το 2009, ήταν ενθουσιασμένος από το όραμα του ιδρυτή της BYD – ενός χημικού που έγινε επιχειρηματίας με το όνομα Wang Chuanfu, ο οποίος είχε φτιάξει έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές επαναφορτιζόμενων μπαταριών κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, προτού στραφεί στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Αυτός ο τύπος είναι ένας συνδυασμός του Thomas Edison και του Jack Welch – κάτι σαν τον Edison στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων και κάτι σαν τον Welch στο να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει», είχε δηλώσει ο Munger για τον Wang. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Στα τέλη του 2008, η Berkshire Hathaway κατέβαλε 232 εκατομμύρια δολάρια για ένα μερίδιο περίπου 10% στην BYD. Όπως θυμάται ο Buffett, η Berkshire προσπάθησε αρχικά να αγοράσει το 25% της εταιρείας, αλλά ο Wang αρνήθηκε να διαθέσει περισσότερο από το 10% των μετοχών της BYD. «Ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να πουλήσει την εταιρεία του», είπε στο Fortune. «Αυτό ήταν καλό σημάδι».

Αποδείχθηκε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. Καθώς η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων εκτοξεύθηκε στην Κίνα, η BYD έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Πούλησε περισσότερα από 130.000 ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα πέρυσι, καθώς ανταγωνίζεται για μερίδιο αγοράς με αντίπαλους κατασκευαστές όπως η Wuling, η NIO και, φυσικά, η Tesla.

Καθώς η BYD αναπτυσσόταν, το ίδιο ίσχυε και για την επένδυση της Berkshire Hathaway.

Μέχρι τα τέλη του 2018, 10 χρόνια μετά την αγορά, το μερίδιο της Berkshire στην εταιρεία είχε αξία περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, η αξία αυξήθηκε ραγδαία εν μέσω της ταχείας επέκτασης της κινεζικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και του αξιοσημείωτου τετραπλασιασμού της τιμής των μετοχών της BYD στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι. Το μερίδιο 8,2% της Berkshire Hathaway στην αυτοκινητοβιομηχανία είχε αγοραία αξία 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα