Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια- Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

10:55 23/5/2020 - Πηγή: Fortune

Οδηγίες προς τους υπεύθυνους των γυμναστηρίων και των αθλούμενων, εξέδωσαν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα γυμναστήρια, που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 29 Ιουνίου, θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Πρέπει να έχουν αναρτημένες στην είσοδο και σε εμφανή σημεία, οδηγίες που αφορούν τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, τα συμβατά συμπτώματα για τη λοίμωξη COVID-19.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να φροντίζουν ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό).

Η είσοδος των αθλουμένων θα γίνεται με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης.

Στους χώρους του γυμναστηρίου πρέπει να υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού, όπως αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες, γάντια μίας χρήσης.

Θα πρέπει. επίσης, να υπάρχουν κλειστοί ποδοκίνητοι κάδοι σε εμφανή σημεία και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (διάδρομοι).

Να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό – απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, έπειτα από κάθε χρήση.

Απαγορεύεται η χρήση των αποδυτηρίων, του ντους και της σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο, στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους.

Τουαλέτα

Η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται με προδιαγραφές: κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού, σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού, νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία, χειροπετσέτες, ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων, τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης στην είσοδο της τουαλέτας.

Πρέπει να γίνεται συχνός καθαρισμός και απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

Η λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού να γίνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων και προβλέπεται η διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Προσωπικό

Το προσωπικό των γυμναστηρίων πρέπει να φορά υποχρεωτικά μάσκας, σε όλη τη διάρκεια της εργασίας.

Να έχει εκπαιδευθεί και εξοικειωθεί με τη συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, τη σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής.

Να απέχει από την εργασία του σε περίπτωση ασθένειας και να γίνεται άμεση απομάκρυνση από τον χώρο, στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να τούς ανατίθενται καθήκοντα με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.

Αθλούμενοι

Τα άτομα που αθλούνται, θα πρέπει να επιλέγουν το κοντινότερο στον τόπο κατοικίας γυμναστήριο.

Να μετακινούνται, κατά προτίμηση, με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.

Να κάνουν χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης, καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.

Να εφαρμόζουν τους κανόνες φυσικής απόστασης και να κάνουν χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πετσέτα).

Συνιστάται η χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής, εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (μπάλες, λάστιχα, στρώματα).

Να πλένουν τα ρούχα και τις πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60°C).

Να αποφεύγουν τη γυμναστική σε κλειστό χώρο, κατά την τρέχουσα φάση της επιδημίας, όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα