Ποιοι χάνουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία

10:42 15/4/2019 - Πηγή: Fortune

Εκατομμύρια φορολογούμενοι περιμένουν με αγωνία τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία. Η ρύθμιση αυτή θα είναι ευνοϊκή για τους μικροοφειλέτες και θα συνοδευτεί με «κόφτες», οι οποίοι θα αφήνουν εκτός μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους και δεν το κάνουν.

Όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να κερδίσουν τις 120 δόσεις και να έχουν εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα. Το ποσοστό της έκπτωσης

θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων.

Το σχέδιο της ρύθμισης το οποίο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κριτήρια: Η ρύθμιση θα συνοδεύεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόφτης του εισοδήματος.Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής και θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που χρωστά 8.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δίνει το 12% του εισοδήματός ή 2.400 ευρώ το χρόνο για να εξοφλήσει τμηματικά την οφειλή του. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα εξοφληθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις ή σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα κινείται μεταξύ 25 – 30 ευρώ με μέγιστο αριθμό τις 120.Εκπτώσεις: Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.Τρέχουσες φορολογικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσεις τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κλπ.Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της εφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα