Όταν η βιωσιμότητα επιταχύνει την καινοτομία

12:19 23/6/2022 - Πηγή: Fortune

H βιωσιμότητα του ελληνικού startup οικοσυστήματος χρειάζεται, μεταξύ άλλων, και τεχνογνωσία. Συγκεντρωμένη γνώση, εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με σεβασμό προς το περιβάλλον, και θα τις εφοδιάσουν με τα κατάλληλα μέσα για να πετύχουν το πολυπόθητο scale up και να επεκτείνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες με μεγαλύτερη σταθερότητα.

Με αυτές τις αξίες χτίστηκε η συνεργασία

της Microsoft με την Startup Pathways για τη δημιουργία του πρώτου Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης διάρκειας τριών μηνών με στόχο να προετοιμάσει τις startups για να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τουλάχιστον 4 από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Startup Pathways είναι ένας οργανισμός με τρεις βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης. Αφενός διασυνδέει μεγάλους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα η Microsoft, με το ελληνικό οικοσύστημα των startups, αφετέρου οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ηγεσίας για scale ups βάζοντας για πρώτη φορά στο επίκεντρο εκπαίδευσης τον άνθρωπο. Ακόμη, ενισχύει την καινοτομία στις παραδοσιακές επιχειρήσεις διοργανώνοντας hackathons και trainings, όπως για παράδειγμα αυτό του service design. «Όσο η τεχνολογία αναλαμβάνει να απλοποιήσει και να τελειοποιήσει την ανθρώπινη επιβίωση τόσο ο άνθρωπος θα έχει περισσότερο χρόνο και δυνατότητες να αφιερωθεί και να προσηλωθεί στη σωτηρία και αναγέννηση του πλανήτη μας. Το μέλλον συνδέει ξεκάθαρα την επιχειρηματική δραστηριότητα με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και αυτονόητα η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, της καινοτομίας και του sustainability αποτελούν κοινό τόπο στην εξαιρετική συνεργασία μας με την Microsoft» αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Founder της Startup Pathways.

«Είμαστε υπερήφανοι που βοηθάμε τις νέες αυτές επιχειρήσεις να εξελιχθούν αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και υιοθετώντας τη βιωσιμότητα ως αρχή της λειτουργίας και της δραστηριότητάς τους», Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

Η φετινή πρωτοβουλία έτυχε πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος από την ελληνική startup σκηνή. Εταιρείες από όλο το φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής, με έπαθλο την παρακολούθηση εργαστηρίων, την εκπαίδευση σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τις ευκαιρίες δικτύωσης με στελέχη που εξειδικεύονται στο πεδίο της βιωσιμότητας. Επιπλέον, οι φιναλίστ εντάσσονται στο πρόγραμμα «Microsoft for Startups Founders Hub», μέσα από το οποίο λαμβάνουν δωρεάν Azure cloud credits αξίας μέχρι και $150.000, technical coaching sessions και trainings με κορυφαία στελέχη της εταιρείας, δωρεάν χρήση τεχνολογιών όπως το GitHub Enterprise και Microsoft Office 365, και φυσικά, ευκαιρίες εξωστρέφειας με τη βοήθεια του παγκόσμιο δικτύου συνεργατών της Microsoft. Με την ολοκλήρωση του Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator, οι συμμετέχουσες startups θα είναι σε θέση να καταρτίσουν το Sustainability Action Plan τους και να το παρουσιάσουν σε στελέχη της Microsoft, επιχειρηματίες και επενδυτές (VCs), ενώ θα προετοιμάσουν και το πρώτο Sustainability Report τους.

«Η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας αποτελούν κοινό τόπο στην εξαιρετική συνεργασία μας με την Microsoft» , Δημήτρης Παπαδημητρίου, Founder Startup Pathways

«Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας «Gr for Growth«, είμαστε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Η συνεργασία με τη Startup Pathways και η υλοποίηση του πρώτου Sustainability Accelerator  μας επιτρέπει να επιβραβεύουμε την καινοτομία με εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης και να ενδυναμώνουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να παράγουν τεχνολογικά προϊόντα και λύσεις που απαντούν σε ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτή τη συνεργασία, αναδεικνύουμε ότι η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και βελτιώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές τους. Είμαστε διπλά υπερήφανοι που βοηθάμε τις νέες αυτές επιχειρήσεις να εξελιχθούν αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και να κάνουν τη βιωσιμότητα αρχή της λειτουργίας και της δραστηριότητάς τους, δημιουργώντας τα νέα παραδείγματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον», αναφέρει από την πλευρά του ο General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου ανέδειξε τους τελικούς νικητές του προγράμματος, εκπρόσωποι των οποίων παρουσιάζουν την εταιρεία τους και περιγράφουν το δικό τους όραμα για το πώς συμβάλλουν με την παρουσία τους στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.

Coffee-eco 
Η Coffe-Eco ιδρύθηκε με έναν ξεκάθαρο σκοπό: να μετατρέψει την αλυσίδα παραγωγής αξίας του καφέ από γραμμική σε κυκλική. Ουσιαστικά η Coffe-Eco αξιοποιεί τα υπολείμματα του καφέ espresso μέσω της απομόνωσης δραστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την αγορά του καλλυντικού, του επίπλου και της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Όραμά τους; Η μετατροπή  όλης της αλυσίδας τροφίμων σε κυκλική.Για την Coffe-Eco η στροφή στην παραγωγή βιώσιμων προϊόντων για το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό είναι μονόδρομος. Όπως χαρακτηριστικά λένε και οι co-founders, «ενώ γνωρίζουμε τη βασική αρχή της οικονομίας, η οποία είναι το «Scarcity», δηλαδή περιορισμένες πρώτες ύλες εξακολουθούμε να παράγουμε γραμμικά, παίρνοντας ως παραδοχή την πληροφορία των απεριόριστων πρώτων υλών. Αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε αδιέξοδο». Μοναδική λύση και η επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας είναι για αυτούς η ριζική αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων.

Kineo 
Η Kineo είναι μια υπηρεσία ευέλικτης ιδιοκτησίας οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, με όραμα να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα αγαθά στα αστικά κέντρα και να δώσει πίσω τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας βάζοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

«Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να αποτελεί πλέον πολυτέλεια ή μάρκετινγκ αλλά απαραίτητη συνθήκη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για οποιαδήποτε επιχείρηση σκοπεύει στην αποδοχή, τη διάρκεια και τον αντίκτυπο», αναφέρει ενδεικτικά ο founder της Kineo, Αδάμ Μαρκάκης.

Rhoe 
Η Rhoé δραστηριοποιείται στον χώρο των πράσινων τεχνολογιών με όραμά της να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Μέσω της ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού, η Rhoé γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της εφαρμογής πράσινων μορφών ενέργειας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής στον τομέα των μεταφορών.

Ο όρος βιωσιμότητα ήταν θέμα χρόνου να πρωταγωνιστήσει και στον επιχειρηματικό κόσμο. Αποτελεί ευκαιρία ώστε οι επιχειρήσεις όχι απλά να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά να τις μεταμορφώσουν, να τις εξελίξουν και να τις προσαρμόσουν προκειμένου να διατηρήσουν θεμελιώδεις αξίες για την κοινωνία και την οικονομία.

Digisec
Η Digisec δραστηριοποιείται στον τομέα του Computer Vision, σχεδιάζοντας εφαρμοσμένες λύσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση.

Οι λύσεις που προτείνει η ομάδα της Digisec στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως της άγριας ορνιθοπανίδας στα αιολικά πάρκα, αλλά και στην προστασία των δασών από πυρκαγιές. Ήδη από φέτος έχουν ξεκινήσει να εξάγουν την τεχνολογία τους στην Ευρώπη, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι η παγκόσμια αγορά.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις και η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος ευνοούν τις εταιρείες που προσαρμόζονται γρήγορα και ενσωματώνουν δράσεις και πολιτικές εταιρικής υπευθυνότητας, βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής ευθύνης. «Δεν είναι τυχαίο, ούτε απλά μόδα, ότι στο σύγχρονο επιχειρείν, η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών μοντέλων», αναφέρει ενδεικτικά ο founder της Digisec, Γιώργος Διακομανώλης.

Liofyllo 
Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας δεν προϋποθέτουν μόνο την αλλαγή στις διαδικασίες – προϊόντα, αλλά και την αλλαγή στις συνήθειές μας.
Αυτό είναι που καλείται η Liofyllo να επιτύχει. Να αφυπνίσει, δηλαδή, την οικολογική συνείδηση των πολιτών μέσω της δημιουργικής ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, αξιοποίησης και διαχείρισης αυτού του αγροτικού αποβλήτου, όπως χαρακτηρίζεται βάσει νομοθεσίας η βιομάζα των φύλλων ελιάς.

Όραμά της είναι να αντικατασταθούν υλικά που είτε βλάπτουν το περιβάλλον, είτε για να κατασκευαστούν χρειάζεται να εξαντληθούν αρκετοί φυσικοί πόροι (π.χ., αποψίλωση δασών). Η πράσινη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα δεν είναι απλά μια νέα τάση, αλλά το μονοπάτι για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε ως είδος και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές έδαφος για τις επερχόμενες γενιές.

Inagros 
Η Inagros αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης καλλιεργειών και γενικότερα χώρων πρασίνου. Όραμά τους είναι να αποτελέσουν την τεχνολογική γέφυρα για τον αγροτικό κλάδο, από το παρελθόν στο μέλλον. Στόχος τους είναι να μεγαλώσουν το δίκτυο των συνεργατών/γεωπόνων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η βιωσιμότητα, όπως και η καινοτομία, είναι συνυφασμένες με την έννοια των startups. Πλέον, όμως, η επιτυχία συνδέεται σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας με αυτή. «Αν κάτι αναπτύσσεται με σεβασμό, στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στο οικοσύστημα, τότε η επιτυχία  είναι μονόδρομος», δηλώνει η ομάδα της Inagros.

Ionos
Η έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις γεωργικές επιστήμες, μέσα από τη χρήση agri drones, είναι η κύρια δραστηριότητα της IONOS. Βασικοί της στόχοι είναι η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση των γεωργικών drones με καινοτόμες πρακτικές εκπαίδευσης και η ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων και προτύπων.

Όραμα της IONOS είναι η ένταξή τους στις δυνάμεις που εργάζονται για τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας. «Η αρμονική συνύπαρξη με την Γαία και η χρήση τεχνολογιών αιχμής με σύνεση και σεβασμό, αποτελούν προτεραιότητά μας», δηλώνει ο founder της IONOS, Στέλιος Χριστοδούλου.

AgroU 
Πρόκειται για μια πλατφόρμα που υπόσχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού στον κλάδο της αγροδιατροφής. Όραμά της είναι να φέρει σε επικοινωνία τις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής με προσωπικό, απλοποιώντας τη διαδικασία των πληρωμών και την πολύπλοκη γραφειοκρατία.

«Είναι γνωστό πως οι επιχειρήσεις στις μέρες μας έχουν τεράστια επιρροή στην κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο, και οραματιζόμενοι ένα καλύτερο αύριο, αποφασίσαμε να εντάξουμε στο επιχειρηματικό μας μοντέλο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Για εμάς είναι σημαντική η εξάλειψη της ανισότητας στο επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς και η αξιοπρεπής εργασία και κοινωνική ανάπτυξη», αναφέρει ο co-founder της AgroU, Κυριάκος Νικολαΐδης.

 Tο άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24/06.

To άρθρο Όταν η βιωσιμότητα επιταχύνει την καινοτομία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, microsoft office, office 365, scale, microsoft, ελλαδα, οηε, ups, design, κυπρος, hub, azure, cloud, office, νέα, εταιρεία, espresso, λύση, vision, αειφορία, agri, επιρροή, κινηση στους δρομους, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, κοινωνια, υιοθετηση, ηλεκτρικα ποδηλατα, γνωση, δωρεαν, εργασια, εργαλεια, θεμα, μαλτα, μοδα, οηε, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, ποδηλατα, προγραμμα, σωτηρια, τα νεα, azure, microsoft, office, ups, αγορα, αδαμ, αειφορία, αρθρο, αιολικα παρκα, αναγεννηση, ανθρωπος, απλα, βιομαζα, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, γαια, γεφυρα, δωσει, δικτυο, δυναμικο, εδαφος, ευκαιρια, εκπαιδευση, εννοια, επικοινωνια, αιολικα, επιρροή, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ειδος, υπηρεσια, η πρασινη, κυρια, λειτουργια, λύση, λογο, μειωση, μορφη, νοημοσυνη, ομαδα, οραμα, ορος, ουσιαστικα, οχηματων, πεδιο, περιβαλλον, πρασινη, προγραμματα, συνεχεια, συγχρονο, ταση, υλοποιηση, φυσικα, φορα, χασμα, agri, αλυσιδα, cloud, design, δημητρης, microsoft office, μιχαλοπουλος, office 365, σκηνη, scale, υλικα, vision
Τυχαία Θέματα