«Οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι τρομακτικοί για την Ευρώπη»

16:30 30/8/2022 - Πηγή: Fortune

Του Colin Lodewick

Φέτος, οι Ευρωπαίοι «τα έχουν βρει σκούρα» με τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος στην Ουκρανία άσκησαν πρωτοφανή πίεση στην αγορά.

Ενώ τα κύματα καύσωνα «στεγνώνουν» ορισμένες από τις βασικές ναυτιλιακές οδούς της ηπείρου και απειλούν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μόλις κρυώσει ο καιρός.

Η πίεση θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλούς χειμώνες που έρχονται, ακόμη και για μια δεκαετία, προειδοποιεί ένας αξιωματούχος.

«Οι επόμενοι 5 έως 10 χειμώνες θα είναι τρομακτικοί αν δεν γίνει τίποτα», έγραψε στο Twitter η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten την Κυριακή.

Η αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της λήψης μεγαλύτερων μέτρων για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, όπως το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου. «Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται σήμερα σε τιμή που είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή στην οποία πωλείται η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο», έγραψε. «Δεν υπάρχει πλέον καμία σύνδεση μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής πώλησης».

Ήδη, χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τα χειρότερα της κρίσης. Τον Ιούλιο, οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% ενόψει του χειμώνα.

Ορισμένες κλείνουν τα φώτα σε δημόσια μνημεία για να εξοικονομήσουν ενέργεια, ενώ άλλες περιορίζουν τη χρήση των κλιματιστικών.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις υψηλές τιμές είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις χώρες που κάποτε εξαρτιόνταν από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες να προσπαθούν τώρα να βρουν άλλες πηγές.

Τον Ιούλιο, η Διεθνής Ένωση Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα καταστήσει πιθανότατα τις αγορές ενέργειας απρόβλεπτες στο μέλλον. «Καθώς πλησιάζουμε προς τον επόμενο χειμώνα, αποκτούμε μια σαφέστερη αίσθηση του τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στη συνέχεια», έγραψε σε έκθεσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol. «Έχω παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν αυτή τη στιγμή για να προετοιμαστούν για έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα».

Τη Δευτέρα, η Ursula von der Leyen, πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, υπονόησε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη δράση. «Η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη αποκαλύπτει πλέον τους περιορισμούς του σημερινού σχεδιασμού της αγοράς μας», έγραψε στο Twitter. «Αναπτύχθηκε για διαφορετικές συνθήκες».

Η ΕΕ επεξεργάζεται τώρα μια «επείγουσα παρέμβαση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος, έγραψε.

Την ίδια στιγμή, η Bank of America δημοσίευσε τη Δευτέρα μια έκθεση που περιγράφει ομοίως την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. «Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές έφτασαν σε σημείο ‘βρασμού’ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα μη προσιτότητας», έγραψε η τράπεζα. «Όλα τα σημάδια δείχνουν μια πραγματική ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Στην έκθεση, η τράπεζα σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας είναι αφόρητες χωρίς κυβερνητική βοήθεια, ενώ έρχονται ακόμα υψηλότερες τιμές καταναλωτή», έγραψε η τράπεζα, προσθέτοντας πως αναμένει ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα αναγνώρισε τη δυσκολία που έχουν οι κυβερνήσεις όταν αντιμετωπίζουν τις ανεξέλεγκτες τιμές ενέργειας. «Η υπερβολική αύξηση των λογαριασμών μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή και να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα, ενώ η ανεπαρκής δράση μπορεί να επιδεινώσει την κρίση», έγραψε η τράπεζα.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εδραιώνεται όλο και περισσότερο», προσέθεσε η τράπεζα, «η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση φαίνεται να μην έχει ορατό τέλος».

To άρθρο «Οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι τρομακτικοί για την Ευρώπη» δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα