Ο φόβος ενός εμπάργκο στη Ρωσία φέρνει νευρικότητα στις τιμές πετρελαίου

10:25 18/4/2022 - Πηγή: Fortune

Νευρικότητα παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου, ενώ κάποια στιγμή σκαρφάλωσαν στα υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων τη Δευτέρα (18/4), καθώς οι φόβοι για τη στενή παγκόσμια προσφορά αυξήθηκαν, με την ολοένα και βαθύτερη κρίση στην Ουκρανίανα αυξάνει την προοπτική αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο

τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε στις 09.16 το πρωί (ώρα Ελλάδος) 0,07%, στα 111,78 δολ. το βαρέλι, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου των 113,80 δολαρίων, νωρίτερα στη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε 0,01%, στα 106,39 δολ. το βαρέλι, έχοντας κερδίσει έως και 108,55 δολάρια.

Εν όψει των διακοπών του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν περισσότερο από 2,5% την περασμένη Πέμπτη λόγω της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ επεξεργαζόταν προτάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι η Γερμανία δεν υποστηρίζει ενεργά ένα άμεσο εμπάργκο.

Αυτά τα σχόλια έγιναν πριν αυξηθούν οι εντάσεις στην κρίση στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, με Ουκρανούς στρατιώτες να αντιστέκονται σε ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα την Κυριακή στο κονιοποιημένο λιμάνι της Μαριούπολης. Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», είπε ότι οι δυνάμεις της είχαν σχεδόν ολοκληρωτικά καταλάβει την πόλη.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς σημάδια κατάπαυσης του πυρός τροφοδότησε φόβους για την προσφορά, ειδικά καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η περίοδος οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προειδοποιήσει ότι περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να κλείσουν από τον Μάιο και μετά, λόγω κυρώσεων ή οι αγοραστές να αποφεύγουν οικειοθελώς τα ρωσικά φορτία. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου συνέχισε να μειώνεται τον Απρίλιο, μειούμενη κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του μήνα από τον Μάρτιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή.

«Η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει σε ανοδική τάση αυτή την εβδομάδα με περιορισμένη πρόσθετη προσφορά να προέρχεται από μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ροή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του σε έναν όμιλο γνωστό ως OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, απέρριψαν την πίεση της Δύσης για αύξηση της παραγωγής με ταχύτερους ρυθμούς βάσει μιας προηγουμένως συμφωνημένης συμφωνίας για την ενίσχυση της προσφοράς.

Μια έκθεση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά μόλις 57.000 bpd στα 28,56 εκατομμύρια bpd, υπολείποντας της αύξησης 253.000 bpd που επιτρέπεται στον OPEC βάσει της συμφωνίας OPEC+.

Προσθέτοντας την πίεση, η Λιβύη διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή Ελ Φελ την Κυριακή και δύο πηγές στο πετρελαϊκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα ανέφεραν ότι οι εξαγωγές εκεί είχαν ανασταλεί αφού διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τρίπολης Abdulhamid al-Dbeibah κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο, αναθεωρούνται προς τα πάνω παρά τους περιορισμούς στην εργατική και εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι υψηλότερες τιμές ωθούν σε περισσότερη δραστηριότητα γεωτρήσεων και ολοκλήρωσης φρέατος, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

To άρθρο Ο φόβος ενός εμπάργκο στη Ρωσία φέρνει νευρικότητα στις τιμές πετρελαίου δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα